«Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ αυξήθηκε στην Ιταλία σε 41%, αυτό είναι ενδεικτικό»

Η Ιταλίδα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε σήμερα «εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ιταλικών θεσμών και του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να εγγυηθεί τα συμφέροντα του ιταλικού λαού, τα οποία συμπίπτουν με αυτά της ΕΕ».

«Οφείλω να υπογραμμίσω ότι η εμπιστοσύνη στην ΕΕ αυξήθηκε στην Ιταλία τις τελευταίες ημέρες και ανέρχεται σε 41%, αυτό είναι ενδεικτικό» επισήμανε.

«Θα πρέπει να προταχθεί κυρίως η δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης» δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Στην περίπτωση αποτυχίας θα γίνουν μάλλον νέες εκλογές. Αλλά το ιδανικό θα ήταν να προχωρήσουν προς μια κυβέρνηση με την οποία η ΕΕ θα μπορούσε να εργαστεί αποτελεσματικά» σημείωσε.

«Πάντα υπήρχαν κυβερνήσεις ειδικών στην Ιταλία» δήλωσε παράλληλα η Αυστριακή ομόλογός του Κάριν Κνάισλ.

«Δε θα είναι εύκολο τώρα να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση» στην Ιταλία, έκρινε ωστόσο ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι.

«Φοβάμαι ότι αν διεξαχθούν νέες εκλογές, το αποτέλεσμα θα είναι λίγο πολύ το ίδιο» πρόσθεσε.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Ντάστις σημείωσε από την πλευρά του ότι η αβεβαιότητα στην Ιταλία και ο κίνδυνος που εγκυμονεί η κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης στην Ισπανία «δε βοηθούν σίγουρα να υπάρξουν εγγυήσεις για σταθερότητα» – «αυτό χρειάζεται η Ευρώπη αυτήν τη στιγμή».

«Σε μια εποχή κατά την οποία έχουμε βουτήξει σε μια διαδικασία μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, σε μια διαδικασία ενίσχυσης της ΕΕ απέναντι στις λαϊκιστικές και εθνικιστικές απειλές, αυτό δε συμβάλλει στην ενίσχυση της εικόνας, της ιδέας, της σταθερότητας της Ευρώπης» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Μίχαελ Ροτ δήλωσε ότι η Γερμανία ελπίζει «ότι η Ιταλία θα έχει μια σταθερή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση σύντομα», για να σπεύσει να συμπληρώσει ότι «εμείς, στη Γερμανία, θα πρέπει να απέχουμε από το να δίνουμε συμβουλές όσον αφορά το σχηματισμό κυβερνήσεων, καθώς εμείς οι ίδιοι χρειαστήκαμε έξι μήνες για να σχηματίσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ