«Μπλόκο» της Ουκρανίας στους Ρώσους ψηφοφόρους

Λάδι στην φωτιά έρχεται να ρίξει η απόφαση του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ στις σχέσεις Μόσχας- Κιέβου. Ο ίδιος ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν θα επιτραπεί στους Ρώσους πολίτες να επισκέπτονται τα ρωσικά προξενεία στην Ουκρανία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις επικείμενες εκλογές της 18ης Μαρτίου.

Στην ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, την οποία ο Αβακόφ ανάρτησε στην σελίδα του στο Facebook, αναφέρεται ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας αποφάσισε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές, που παραβιάζουν τους νόμους της χώρας.[…] …το καθεστώς φρούρησης των διπλωματικών ιδρυμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην επικράτεια της Ουκρανίας, στο Κίεβο, Χάρκοβο, Οδησσό και Λβόφ- δεν προβλέπει την πρόσβαση σ’ αυτά πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Φασιστική χαρακτηρίζει την απόφαση η Μόσχα

Από πλευράς της, η Μόσχα ήταν ιδιαίτερα επικριτική στην απόφαση αυτή της Ουκρανίας. Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Δούμας και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Σεργκέι Νεβέροφ χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως εκδήλωση φασισμού.

«Δεν είναι τίποτα άλλο παρά πολιτική διακρίσεων έναντι πολιτών συγκεκριμένης εθνότητας και υπηκοότητας, πρόκειται απλώς για φασισμό.[…] Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει σε μια χώρα, με τον λαό της οποίας πολεμούσαν οι πρόγονοι μας εναντίον των φασιστών κατακτητών».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, δήλωσε ότι το θέμα θα τεθεί σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς και ιδιαίτερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

YouTube
YouTube