Νεκροί 53 ισλαμιστές μαχητές μέσα σε μία εβδομάδα επιχειρήσεων

Τουλάχιστον 53 οι νεκροί ισλαμιστές μαχητές ενώ 680 ύποπτοι συνελήφθησαν μετά από μία εβδομάδα επιχειρήσεων που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία της Αιγύπτου, όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του στρατού.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος επιδιώκει επανεκλογή στις εκλογές της 26ης Μαρτίου, διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να συντρίψουν τους μαχητές στη χερσόνησο του Σινά. Όλα αυτά μετά την τρομοκρατική ενέργεια με στόχο ένα τέμενος στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου που είχε αποτέλεσμα τουλάχιστον 300 νεκρούς.

Επιχείσηση “Σινά 2018”

Οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης «Σινά 2018», στις οποίες συμμετέχουν ο στρατός, το πολεμικό ναυτικό, η πολεμική αεροπορία και η αστυνομία της Αιγύπτου ξεκίνησαν την Παρασκευή στο Δέλτα του Νείλου και την έρημο στο δυτικό τμήμα της χώρας που συνορεύει με τη Λιβύη.

Στόχος των επιχειρήσεων είναι «τρομοκρατικά και εγκληματικά στοιχεία και οργανισμοί», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, συνταγματάρχης Ταμέρ αλ-Ριφάι, σε μια συνέντευξη Τύπου που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Όπως τόνισε ο συνταγματάρχης, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έχουν καταστρέψει 1000 κιλά εκρηκτικών υλών, 378 κρησφύγετα τζιχαντιστών και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, καθώς και ένα κέντρο ενημέρωσης.

Σύμφωνα με υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών, οι τζιχαντιστές, μετά από τις ήττες τους σε Συρία και Ιράκ, σχεδιάζουν «να εγκαθιδρύσουν ένα νέο τρομοκρατικό κέντρο σε άλλη τοποθεσία και ενδεχομένως αυτή να είναι η χερσόνησος Σινά», σημείωσε ο Ριφάι.

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν περισσότερες από 100 επιδρομές στο βόρειο και κεντρικό Σινά, οι οποίες επικεντρώθηκαν σε κρησφύγετα μαχητών, μακριά από κατοικημένες περιοχές για να αποφευχθούν πλήγματα σε αμάχους, ανέφερε ο ταξίαρχος Αλά Νταουαρά.

Από την άλλη, ο υποστράτηγος Γιασέρ Αμπντέλ Αζίζ σημείωσε πως η επιχείρηση θα τερματιστεί όταν εκδιωχθούν οι «τρομοκράτες» από το Σινά και προσέθεσε πως έπειτα από τη στρατιωτική επιχείρηση, οι αιγυπτιακές αρχές θα προωθήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τη χερσόνησο.

Τέλος, κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν έντονα για ελλείψεις σε τροφή και φάρμακα στη χερσόνησο έπειτα από τον πλήρη αποκλεισμό της πρόσβασης στην περιοχή. Πάνω σε αυτό, ο Ριφάι τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις συνεργάζονται στενά με τις τοπικές αρχές για το συντονισμό διανομής τροφής ιατρικής βοήθειας και άλλων προμηθειών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ