Νταβός: Τραμπ… όπως οι υπόλοιποι αρχηγοί

Το Νταβός δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερη μεταχείριση στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. «Θα γίνει δεκτός όπως και οι άλλοι αρχηγοί κρατών», εξήγησε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, Μπέργκε Μπρέντε στην εφημερίδα Agefi.

«Θα υποδεχθούμε τον πρόεδρο Τραμπ όπως και τους υπολοίπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και όλους τους συμμετέχοντες στο ετήσιο συνέδριό μας», τόνισε ο Νορβηγός πολικός. Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι το Φόρουμ έχει αυτή τη χρονιά ως θέμα την «οικοδόμηση ενός κοινού μέλλοντος σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».

«Περίπου 3.000 συμμετέχοντες στο Νταβός»

«Η συμμετοχή του προέδρου στο Φόρουμ του Νταβός θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να έχουν μία άμεση αντίληψη των πολιτικών και οικονομικών προτεραιοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η ετήσια συνάντηση που οργανώνεται στην ελβετική πόλη θα προσελκύσει από τις 22 Ιανουαρίου περί τους «3.000 συμμετέχοντες, ανάμεσά τους περισσότερους από 60 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και περισσότερους από 1.900 διευθυντές επιχειρήσεων».

Ανάμεσα στα παγκόσμια προβλήματα που το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επιδιώκει να συζητηθούν φέτος, είναι η ανάγκη για μία «αειφόρο, ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας», καθώς και η κλιματική απορρύθμιση.

Τα «καυτά» ζητήματα

Όπως έκανε γνωστό, ο κ. Μπρέντε ελπίζει, επίσης, ότι «σημαντικές πρωτοβουλίες» θα ξεκινήσουν από το Νταβός, που θα αφορούν «την κορεατική χερσόνησο», «τη Βενεζουέλα» ή τις παλαιστινο-ισραηλινές σχέσεις.

«Ο αριθμός των σημαντικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου μας θα είναι ακόμη ένα μέσο για να αποτιμήσουμε την επιτυχίας μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Όσον αφορά το θέμα της ισότητας, ο Νορβηγός υπουργός Διεθνών Σχέσεων και επικεφαλής του Φόρουμ του Νταβός δήλωσε ικανοποιημένος που το σύνολο των θέσεων αντιπροέδρων του συνεδρίου καταλαμβάνεται από γυναίκες. «Θεωρώ ότι η ισότητα των φύλων αποτελεί προτεραιότητα σε όλους τους τομείς. Στη χώρα μου, τη Νορβηγία, η ισότητα αυτή είναι αυτονόητη», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ