Οι Εργατικοί παρουσίασαν το δικό τους αριστερό οικονομικό πρόγραμμα

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα στη χώρα, κατά την διάρκεια συνεδρίου του στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, ανακοίνωσε το οικονομικό πρόγραμμα, που θα ακολουθήσει και το οποίο χαρακτηρίζεται από ριζοσπαστικές αριστερές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τζον Μακντόνελ, που κατέχει τη θέση του υπευθύνου των Εργατικών για τα οικονομικά ζητήματα, και ο οποίος φημίζεται ως ακόμη πιο αριστερός από τον ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, η «αληθινή βιομηχανική δημοκρατία καταφθάνει», καθώς το πρόγραμμα το οποίο έχουν συνθέσει περιλαμβάνει διάφορες εθνικοποιήσεις, καθώς και παραχώρηση από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ενός μέρους του κεφαλαίου τους στους εργαζομένους τους.

Τι περιλαμβάνει το οικονομικό πρόγραμμα των Εργατικών

Πιο συγκεκριμένα, αν έρθουν στην εξουσία, οι Βρετανοί Εργατικοί επιθυμούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να παραχωρήσουν μέχρι το 10% του κεφαλαίου τους στους εργαζομένους τους, που θα μπορούν στη συνέχεια να παίρνουν μερίσματα. Η πρόταση αυτή θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις που αριθμούν το λιγότερο 250 μισθωτούς, πράγμα που θα τους επιτρέψει να παίρνουν έως 500 στερλίνες (557 ευρώ) τον χρόνο.

Αυτή «η συμμετοχή θα δώσει στους εργαζομένους τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι άλλοι μέτοχοι και θα τους επιτρέψει να έχουν λόγο στη στρατηγική της επιχείρησής τους», εκτιμά ο Τζον Μακντόνελ.

Ο αξιωματούχος των Εργατικών τάχθηκε επίσης υπέρ ενός κύματος εθνικοποιήσεων στους τομείς των σιδηροδρόμων, των υδάτων, της ενέργειας και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

«Ορισμένες εφημερίδες λένε πως οι ψηφοφόροι τρομάζουν από τις εθνικοποιήσεις. Όμως έχουν άδικο (…) Στη μια δημοσκόπηση μετά την άλλη, η δημόσια ιδιοκτησία έχει αποδείξει τη δημοτικότητά της», είπε. «Ο κόσμος έχει απαυδήσει να καταληστεύεται από την ιδιωτικοποίηση», επέμεινε την ώρα που η συζήτηση για την επανεθνικοποίηση ορισμένων κομματιών της οικονομίας επανέρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του Εργατικού Κόμματος, η εργοδοτική ένωση CBI κατήγγειλε τα μέτρα ως αντιπαραγωγικά. «Η υπαγόρευσή τους να γίνουν μέτοχοι οι μισθωτοί το μόνο που θα επιτύχει είναι να ενθαρρύνει τους επενδυτές να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για να φύγουν (…). Όταν οι επενδύσεις μειώνονται, η παραγωγικότητα και οι μισθοί μειώνονται επίσης», δήλωσε η γενική διευθύντρια της CBI Κάρολιν Φέρμπερν.