Οργή εναντίον του Ράμα για τις δηλώσεις περί Κοσόβου

Έντονες αντιδράσεις ακόμη και από παράγοντες του Κοσόβου προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή της αποσχισθείσας σερβικής επαρχίας, περί “ενός κοινού προέδρου Αλβανίας και Κοσόβου” στο μέλλον.

“Κόσοβο και Αλβανία θα έχουν μια κοινή εξωτερική πολιτική, όχι μόνον κοινές πρεσβείες και διπλωματικά γραφεία, αλλά γιατί όχι και έναν κοινό πρόεδρο, σαν σύμβολο εθνικής ενότητας, καθώς και μια κοινή πολιτική εθνικής ασφάλειας” τόνισε αρχικά ο Ράμα στην ομιλία του με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τις τοπικές αρχές.

Την ίδια ώρα, όπως ήταν εύλογο οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των Σέρβων αξιωματούχων, ενώ ακόμη και Κοσοβάροι αναλυτές υπογράμμισαν ότι η πρόταση αυτή είναι ανεδαφική.

Συγκεκριμένα, ο Κοσοβάρος αναλυτής Ιμέρ Μουσκολάι, τόνισε ότι η “πρόταση έγινε για τη δημιουργία εντυπώσεων. Ο Ράμα γνωρίζει πως αυτό είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. Η δήλωσή του ακούγεται υποκριτική εάν λάβουμε υπ’όψη ότι οι δύο χώρες έχουν δομικά προβλήματα στις σχέσεις τους, αρχίζοντας από τους δασμούς”.

Από την πλευρά του ο Άντριαν Πρενκάι, σύμβουλος του πρώην προέδρου του Κοσόβου, Ατιφέτε Γιαχάγκα, υπογράμμισε επίσης ότι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας πρέπει να ασχοληθεί με πιο πρακτικά ζητήματα, όπως η πληρέστερη εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη επέλθει μεταξύ Τιράνων και Πρίστινα.

Σερβία: “Σχέδιο της Μεγάλης Αλβανίας”

Όπως ήταν εύλογο οι μεγαλύτερες αντιδράσεις που πυροδότησαν οι δηλώσεις του ¨Εντι Ράμα, προήλθαν από την Σερβία. Ο Νέναντι Πόποβιτς, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στη σερβική κυβέρνηση, τόνισε πως… “η δήλωση αυτή, η οποία έγινε στην Πρίστινα, στο σερβικό Κόσοβο, με αφορμή την 10η επέτειο της αντισυνταγματικής απόφασης από Σκιπτάρους, αποσχιστές, δείχνει ένα ξεκάθαρο σχέδιο για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας στα Βαλκάνια και στο σερβικό έδαφος”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν: Ἡ μεγαλη Αλβανία μετά από αιώνες, θα πρέπει να σταματήσει την επέκτασή της. Πιστεύω ότι το Κόσοβο και η Μετόχια είναι το κατάλληλο έδαφος για να σταματήσει῾