Ο Έλληνας αρχιτέκτονας που διαπρέπει στη Σαγκάη

Ο 35χρονος αρχιτέκτονας Κώστας Χατζηγιάννης που συνέβαλε στον σχεδιασμό του Ελληνικού Περιπτέρου για τη Διεθνή Έκθεση της Σανγκάης μόλις έλαβε μία πρόσκληση να συμμετάσχει σε μία σειρά εκδηλώσεων στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών στην Κίνα (CIIE), που θα διεξαχθεί στην κινεζική μεγαλούπολη τον Νοέμβριο.

Τουλάχιστον 20 ελληνικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν σε σχετικές δραστηριότητες στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών στην Κίνα (CIIE), τον επόμενο μήνα. Τα εκθέματα από την Ελλάδα θα είναι κυρίως τρόφιμα και ποτά όπως το ελαιόλαδο και το μέλι, ενώ και ο ελληνικός τουρισμός θα αποτελέσει επίσης σημαντικό μέρος της έκθεσης, σύμφωνα με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σανγκάη.

Όπως λέει ο 38χρονος αρχιτέκτονας, η Σανγκάη είναι ένα πολύ δυναμικό μέρος. Μόλις φθάσει κάποιος μπορεί αμέσως να αισθανθεί τη δυναμική και τις δυνατότητες που προσφέρει να κάνεις πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Το 2007 ο Κώστας Χατζηγιάννης πήγε χωρίς δεύτερη σκέψη στην κινεζική μεγαλούπολη, αν και η απόφασή του αντιμετωπίσθηκε με επιφύλαξη από τους φίλους του στην Ελλάδα. Περίπου δύο χρόνια αργότερα είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο σχεδιασμό του Ελληνικού Περιπτέρου για τη Διεθνή Έκθεση της Σανγκάης.

«Όταν έφτασα πρώτη φορά στην Κίνα, δεν υπήρχαν πολλά καφενεία, φούρνοι ή δυτικά εστιατόρια. Έπρεπε να οδηγήσω αρκετά μακριά για να βρω δυτικά υλικά προκειμένου να μαγειρέψω» θυμάται ο 38χρονος ο οποίος σήμερα διαθέτει ένα αρχιτεκτονικό γραφείο στην Σανγκάη.

Καθώς η Κίνα έχει ανοίξει πλέον τις πόρτες στον κόσμο, η ζωή γίνεται ευκολότερη για τους αλλοδαπούς. Προϊόντα όπως το ελληνικό γιαούρτι, το ελαιόλαδο, το μέλι και το κρασί γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στη κινεζική αγορά.

Ως αρχιτέκτονας, ο Κώστας Χατζηγιάννης έχει επίσης παρατηρήσει ότι αλλάζουν οι αισθητικές προτιμήσεις του κινεζικού λαού, καθώς περισσότεροι Κινέζοι ταξιδεύουν πλέον στο εξωτερικό και βλέπουν νέα πράγματα, αλλά και οι Κινέζοι απόδημοι που επιστρέφουν καθώς και οι αλλοδαποί που επισκέπτονται την Κίνα φέρνουν νέες ιδέες.

Το ελληνικό πολιτιστικό κέντρο στη Σανγκάη, το Hellas House, είναι ένα από τα έργα του 38χρονου αρχιτέκτονα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο ίδιος πίστευε ότι το κατάλευκο ελληνικό μάρμαρο, οι καθαρές γραμμές και ο λιτός σχεδιασμός πιθανόν να ξένιζε τους Κινέζους. Πλέον όμως η λεπτή αυτή αισθητική είναι δημοφιλής στην πολύβουη μεγαλούπολη.

Σήμερα οι Κινέζοι έχουν πιο ανοιχτό μυαλό, η κουλτούρα και οι προσλαμβάνουσες εικόνες είναι περισσότερες γεγονός που συμβάλλει στην κατανόηση, αλλά και στην προτίμηση πραγμάτων υψηλών προδιαγραφών. Προτιμούν, λέει ο 38χρονος αρχιτέκτονας, την ποιότητα αντί την φανταχτερή πολυτέλεια. Η αλλαγή αυτή ενδέχεται, προσθέτει, να επέλθει και στην ελεύθερη αγορά.

Σήμερα μόλις έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό ενός στούντιο γιόγκα και τώρα εργάζεται στο σχέδιο ενός νοσοκομείου στη Γιντσουάν, πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας Νινγκσιά Χούι.

«Η ζωή στη Σανγκάη μου δίνει μια διαφορετική προοπτική του κόσμου, αισθάνομαι ότι υπάρχουν στενότεροι δεσμοί μεταξύ των διαφόρων χωρών και ο κόσμος φαίνεται να είναι πολύ μικρότερος» λέει ο Έλληνας αρχιτέκτονας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ