Ο Τραμπ «τρομάζει» τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Έντονο προβληματισμό στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες προκαλούν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών (και) στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ.

Η ανησυχία των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι εμφανής και στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτων που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Γενεύη. Στο περιθώριό της, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό της για τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου και το ενδεχόμενο, μετά το αλουμίνιο, να μπουν δασμοί και στα οχήματα που εξάγονται από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

«Τα μέλη της ACEA είναι παγκόσμιες εταιρείες και το διεθνές εμπόριο αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε σχετικά ο γραμματέας της ACEA, Ερικ Τζόναερτ.

Σημαντικός κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα αυτοκινήτων στην ΕΕ από πλευράς τζίρου, αντιπροσωπεύοντας το 15,4% των εισαγωγών της ΕΕ το 2017. Από την άλλη, η ΕΕ εξάγει περίπου 500.000 κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, ενώ πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη εργοστάσια στις ΗΠΑ για τις ανάγκες της τοπικής αγοράς, με τον όγκο των αυτοκινήτων που παράγονται εκεί να ξεπερνούν τα 800.000 οχήματα ετησίως.

Ο γραμματέας σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, επισήμανε: «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν εξάγουν μόνο οχήματα στις ΗΠΑ, αλλά και έχουν πολλά εργοστάσια εκεί για να καλύψουν τις ανάγκες, παρέχοντας σημαντική τοπική απασχόληση και δημιουργώντας φορολογικά έσοδα».

Κατά τη διάρκεια συζητήσεων, όλοι οι κατασκευαστές συμφώνησαν ότι η κατάργηση ή η μείωση των δασμών θα μείωνε το κόστος και θα βελτίωνε τις γραμμές παραγωγής, διατηρώντας ταυτόχρονα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ