Ο Τραμπ υπέγραψε την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο

Το είπε και το έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπέγραψε την επιβολή δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο. Η απόφασή του θα ισχύει «εντός 15 ημερών» και από αυτήν απαλλάσσονται «προς το παρόν» το Μεξικό και ο Καναδάς.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι οι απαλλαγές για τις δυο συγκεκριμένες χώρες θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την NAFTA, την ίδια ώρα που το Associated Press μετέδωσε ότι όσες χώρες επηρεάζονται από την επιβολή αμερικανικών δασμών έχουν προσκληθεί να διαπραγματευτούν εξαιρέσεις από τα μέτρα.

Αμέσως μετά την υπογραφή της απόφασης ο Τραμπ χαρακτήρισε το πέταμα χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ ως «μια επίθεση στη χώρα μας», προσκαλώντας τις εταιρείες που θίγονται να μεταφέρουν τα εργοστάσιά τους στις ΗΠΑ εάν δεν θέλουν να πληρώσουν δασμούς.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι οι στρατιωτικές σχέσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψη για εξαιρέσεις άλλων χωρών από τους δασμούς.

Διαφωνεί ο Πολ Ράιαν

Σε αντίθεση με τον περιχαρή Τραμπ, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, φρόντισε να γνωστοποιήσει την αντίρρησή του. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξέφρασε τη διαφωνία εκφράζοντας φόβους για «απρόβλεπτες συνέπειες».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι θα συνεχίσει να παροτρύνει τον Λευκό Οίκο να περιορίσει την πολιτική επιβολής δασμών ώστε αυτές να επικεντρώνονται «μόνο σε εκείνες τις χώρες και τις πρακτικές που παραβιάζουν το εμπορικό δίκαιο».