Παναμάς: Παραίτηση του Αμερικανού πρέσβη με αιχμές για Τραμπ

Την παραίτησή του υπέβαλε το βράδυ της Παρασκευής (12/1) ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Παναμά, Τζον Φίλι. Ο πρώην πιλότος ελικοπτέρου του Σώματος Πεζοναυτών και διπλωμάτης καριέρας εξήγησε ότι δεν αισθάνεται, πλέον, πως είναι σε θέση να υπηρετεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Ως νέος υπάλληλος της διπλωματικής υπηρεσίας, υπέγραψα όρκο να υπηρετώ πιστά τον πρόεδρο και τη διοίκησή του με απολιτικό τρόπο, ακόμα και όταν, ίσως, δεν συμφωνώ με συγκεκριμένες πολιτικές. Οι ανώτεροί μου είχαν καταστήσει σαφές, ότι εάν πίστευα πως δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, τότε θα έπρεπε να είχα την ειλικρίνεια να παραιτηθώ», αναφέρει απόσπασμα της επιστολής παραίτησής του που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Αξιωματούχος ΗΠΑ: «Αποχώρησε για προσωπικούς λόγους»

Την παραίτησή του επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, λέγοντας ότι ο πρεσβευτής «ενημέρωσε τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την κυβέρνηση του Παναμά για την απόφασή του να αποχωρήσει από την υπηρεσία για προσωπικούς λόγους στις 9 Μαρτίου 2018».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Στιβ Γκολντστάιν, υποστηρίζοντας ότι η αποχώρηση του Φίλι δεν συνιστά απάντηση στην υποτιθέμενη χρήση της λέξης “απόπατος” από τον πρόεδρο Τραμπ για να περιγράψει την Αϊτή και τις αφρικανικές. Ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται ότι χρησιμοποίησε τον όρο αυτό στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης.

«Ο καθένας έχει μια γραμμή που οι άλλοι δεν θα περάσουν. Αν ο πρεσβευτής αισθάνεται ότι δεν μπορεί πλέον να υπηρετήσει… τότε έλαβε τη σωστή απόφαση για τον ίδιο και εμείς το σεβόμαστε αυτό», δήλωσε ο Γκολντστάιν και πρόσθεσε ότι ο Φίλι τον είχε ενημερώσει για την επικείμενη παραίτησή του 24 ώρες πριν την υποτιθέμενη χρήση του όρου «απόπατος» από τον Τραμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ