Περισσότερες δαπάνες για την άμυνα θέλει ο Τραμπ

Να αυξήσει να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα και να μειώσει τη χρηματοδότηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θέλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2019.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι οι στρατιωτικές δαπάνες θα ανέλθουν από τα 612 δισ. δολάρια το 2018 στα 686 δισ. δολάρια το 2019, δηλαδή ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου θα αυξηθεί κατά 10% και πλέον, ενώ οι μειώσεις των δαπανών για ανθρωπιστικούς και διπλωματικούς σκοπούς θα είναι δραστικές.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η κυβέρνηση Τραμπ δεν κρύβει ότι σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα στην Άμυνα με φόντο την όξυνση των ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα. Όπως εξήγησε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος του Πενταγώνου, η αύξηση των δαπανών έχει σκοπό να αποφευχθεί η απώλεια «του στρατιωτικού πλεονεκτήματος των ΗΠΑ έναντι της Κίνας και της Ρωσίας», κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τις δυνατότητες της Ουάσιγκτον για την «αποτροπή» δυνητικών επιθέσεων αλλά και για «τη χρήση ισχύος σε στρατηγικής σημασίας περιοχές-κλειδιά».

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός

Στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Τραμπ προβλέπονται δαπάνες για 25.900 επιπλέον στρατιωτικούς και επενδύσεις για την απόκτηση αεροσκαφών, πλοίων, χερσαίων συστημάτων και συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε δεν αναμένεται να εγκριθεί ως έχει, δίνει πάντως μια σαφή εικόνα για τις προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το Κογκρέσο εργάζεται ήδη για την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού για το 2018 και το 2019, κατόπιν μιας συμφωνίας ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία. Στις τάξεις των αμερικανών κοινοβουλευτικών, η απαίτηση περί μείωσης των δαπανών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δύσκολα θα βρει υποστηρικτές.

«Σήμερα ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε έναν προϋπολογισμό 39,3 δισ. δολαρίων το οικονομικό έτος 2019 για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID)», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Για το 2018, το ποσό που είχε ζητήσει η κυβέρνηση ήταν 37,6 δισ. δολάρια. Αν το Κογκρέσο εγκρίνει το ποσό αυτό, η μείωση των δαπανών θα φθάσει το 30% σε σύγκριση με τα 55,6 δισ. δολάρια που διατέθηκαν το 2017.

Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί και των δύο παρατάξεων θεωρούν όμως ότι μια τέτοια μείωση είναι επικίνδυνη για την αμερικανική διπλωματία, η οποία εμπλέκεται σε πρωτοβουλίες για διάφορες διεθνείς κρίσεις.

Οι δαπάνες για την ασφάλεια των πρεσβειών, την ανέγερση ή τη συντήρησή τους θα περάσουν από το 1,42 δισ. δολάρια το 2018 στο 1,66 δισ. δολάρια το 2019. Η πρόβλεψη αυτή καταγράφεται καθώς ο Λευκός Οίκος αξιώνει να επιταχυνθεί η διαδικασία εφαρμογής της αμφιλεγόμενης απόφασής του για τη μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP