Περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις στη Ρωσία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Rostat) το 2017 καταγράφηκαν στη Ρωσία 1.690.000 γεννήσεις και 1.824.000 θάνατοι, δηλαδή οι θάνατοι υπερέβησαν τις γεννήσεις κατά 8% λιγότερες σε σχέση με τους θανάτους.

Συγκριτικά με το 2016 η διαφορά αυτή ήταν της τάξεως του 0,1% , όπως αναφέρει στην κύρια έκθεση που παρουσίασε η Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία για την κοινωνικό-οικονομική κατάσταση στη Ρωσία.

Τι άλλο αναφέρει η έκθεση

Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι η θνησιμότητα των ρώσων η οποία οφείλεται σε δηλητηρίαση από αλκοόλ- παραδόξως!- μειώθηκε πάνω από δύο φορές σε σχέση με το 2016. Συγκεκριμένα από τυχαίες δηλητηριάσεις που προκλήθηκαν από την χρήση οινοπνευματωδών ποτών πέθαναν 6800 άνθρωποι, δηλαδή κατά 7.200 λιγότεροι σε σχέση με το 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 26 Δεκεμβρίου του 2016 ισχύει απαγόρευση που αφορά την πώληση προϊόντων που δεν προορίζονται για διατροφική χρήση και περιέχουν οινόπνευμα 25 βαθμών. Η απαγόρευση αυτή τέθηκε σε ισχύ μετά τους θανάτους 76 ατόμων στην πόλη Ιρκούτσκ, οι οποίοι έκαναν χρήση της λοσιόν «Μπογιάρισνικ».

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο πληθυσμός της Ρωσίας την 1η Ιανουαρίου ήταν 146,9 εκατομμύρια άτομα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος πρόσφατα στην πτώση της γεννητικότητας στην Ρωσία, είχε πει ότι από την εποχή που έληξε ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος παρατηρείται κάθε 25 χρόνια πτώση της γεννήσεων, η οποία την δεκαετία του 1990 είχε φθάσει το 50%.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μειωθεί ο αριθμός των γυναικών ηλικίας 20-29 ετών που μπορούν να κυοφορήσουν κατά 34% . Ο ρώσος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει την μείωση αυτή «κολοσσιαία». Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδια για τα κοινωνικά ζητήματα Όλγα Γκολοντιέτς, είχε αποδώσει τη μείωση της γεννητικότητας, αφενός στην μείωση του αριθμού των γυναικών που είναι σε ηλικία κυοφορίας, αφετέρου δε στην οικονομική κατάσταση που αντιμετώπιζε η χώρα.