Φωτογραφία Αρχείου

Πρέσβης ΗΠΑ για ΑΟΖ: «Η Κύπρος έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τους πόρους της»

Την ευχή της να λυθεί σύντομα το πρόβλημα στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε η πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κάθλιν Αν Ντόχερτι, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Συζητήσαμε τα άμεσα ζητήματα και θα δούμε τι θα γίνει», απάντησε, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει προβληματισμός ενόψει της έλευσης, την ερχόμενη βδομάδα, ειδικών σκαφών για λογαριασμό της ΕΧΧΟΝ Mobil στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η γεώτρηση της εταιρείας είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Οκτώβριο.

Μηνυμα στήριξης

Μάλιστα, η κ. Ντόχερτι δήλωσε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή και ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τους πόρους της».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως μετέφερε στον κ. Αναστασιάδη, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «αισθάνεται ισχυρά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εξερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της».

Επίσης, η πρέσβης των ΗΠΑ δήλωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, είχε θέσει το θέμα στους Τούρκους κατά την επίσκεψή του στη γειτονική χώρα, ενώ εξέφρασε και την ευχή της ότι σύντομα το ζήτημα θα επιλυθεί και θα ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Σε συνεννόηση με την εταιρεία»

Για τις εξελίξεις στο θέμα της γεώτρησης και τις φήμες περί αποχώρησης της εταιρείας μίλησε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση με την εταιρεία. Κάντε υπομονή», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς αν έχει λήξει το θέμα της γεώτρησης, απάντησε: «Όχι, δεν έχει λήξει τίποτα. Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται. Μένω ως εδώ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ