Σολτς: «Δεν είναι δουλειά της Γερμανίας οι κανόνες σε άλλες χώρες»

Λιγότερο «σκληρός» απέναντι στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη εμφανίζεται ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα είναι, πιθανότατα, ο επόμενος Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει, ότι η πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τα τελευταία χρόνια ήταν σωστή ως προς τον προϋπολογισμό της Γερμανίας.

Ρωτήθηκε για τις χώρες του Νότου

Αφορμή για το σχόλιο του Σολτς αποτέλεσε η ερώτηση που δέχτηκε, για το αν θα απογοητευτούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες χάρηκαν με την προοπτική η Γερμανία να έχει σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει, από το γεγονός ότι ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε το τέλος της επιταγής λιτότητας.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο Σολτς δήλωσε πως ο ίδιος είναι “στη γραμμή η οποία συμφωνήθηκε από κοινού στον κυβερνητικό συνασπισμό”, ενώ πρόσθεσε πως η κυβερνητική πολιτική των τελευταίων ετών ήταν σωστή σε ό,τι αφορά την πολιτική προϋπολογισμού.

«Το θέμα είναι να αντιληφθούμε ότι δεν είναι δική μας δουλειά να υπαγορεύουμε κανόνες σε άλλες χώρες. Υπάρχουν ωστόσο, πράγματα που πρέπει να συζητήσουμε από κοινού», σημείωσε ο κατά τα φαινόμενα «νέος Σόιμπλε».

«”Το γεγονός ότι η Ευρώπη αποτελεί κεντρικό θέμα για τη γερμανική πολιτική, για μια χώρα με πάνω από 80 εκατομμύρια κατοίκους στη μέση της Ευρώπης, (για μια χώρα) η οποία οφείλει στην ευρωπαϊκή ιδέα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δική της κρατική οντότητα, τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ευημερία της, είναι νομίζω σωστό και για αυτό πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε αυτό να λειτουργήσει και στο μέλλον», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ