Φωτογραφία Αρχείου

Στα 1.649 τα θύματα από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ινδονησία

Τραγικός είναι ο απολογισμός των θυμάτων από τον σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε στην Ινδονησία, που έχει αγγίξει ήδη τους  1.649.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Γουιντόντο, σε δηλώσεις του ζήτησε να συνεχιστούν οι έρευνες για τον εντοπισμό και την διάσωση των αγνοουμένων στα χαλάσματα.

Οι περισσότεροι νεκροί έχουν εντοπιστεί στο κυριότερο αστικό κέντρο της περιοχής, τη μικρή πόλη Πάλου.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών κατήγγειλε ότι 1.700 σπίτια σε μια και μόνο συνοικία «εξαφανίστηκαν». Πολλές δεκάδες άνθρωποι έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια.

Στη συνοικία του Πάλου, την Μπαλαρόα, οι διασώστες βρήκαν σήμερα 34 πτώματα, ανάμεσά τους και εκείνο της 10χρονης Ντέντε Αουλιανίσα. Οι γονείς της την αναγνώρισαν από την προσκοπική της στολή.

Στη γειτονική συνοικία Πετόμπο, μια ομάδα Γάλλων διασωστών που επιχειρούν στο σημείο, αναζητούν ανθρώπινα μέλη που τυχόν να προεξέχουν από τα στρώματα λάσπης.

«Θα χρειαστούν 4 με 5 μήνες για να απομακρύνουμε το έδαφος με εκσκαφείς. Οι εκσκαφείς δεν μπορούν να απομακρύνουν τεράστιες ποσότητες λάσπης γιατί υπάρχουν πτώματα από κάτω, πρέπει να σκάβεις το χώμα πολύ προσεκτικά», ισχυρίζεται ο Αρνό Αλιμπέρ της διεθνούς ΜΚΟ Pompiers Humanitaires Francais, της πρώτης που επιχείρησε στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, σε πλωτό νοσοκομείο μετατράπηκε το πλοίο KRI Dr Soeharso, το οποίο έφθασε στο λιμάνι του Πάλου.