Συλλαλητήριο στα Σκόπια κατά της αλλαγής ονομασίας (vds, pics)

Χιλιάδες Σκοπιανοί συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στα Σκόπια, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της αλλαγής της ονομασίας της χώρας τους.

Μάλιστα, απαιτούν από τον Ζόραν Ζάεφ και την πολιτική ηγεσία του γειτονικού κρατιδίου να διακόψει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και την Ελλάδα, καθώς και να προχωρήσουν σε προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη, ζητώντας να αναγνωριστεί η ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομά της.

«Είμαστε Μακεδόνες»

Το ραντεβού των διαδηλωτών δόθηκε στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

«Είμαστε Μακεδόνες», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στα Σκόπια, οι οποίοι κρατούσαν σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας. Εκείνη, εξάλλου, ήταν η πρώτη σημαία της χώρας, μέχρι την απαγόρευσή της με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995.

«Να υιοθετήσουμε μία σκληρή στάση»

«Είμαστε εδώ επειδή το όνομα, η ταυτότητα, το Σύνταγμα και η γλώσσα είναι ζητήματα στα οποία πρέπει να υιοθετήσουμε μία σκληρή στάση», είπε κατά την ομιλία της μία από τους διοργανωτές της πορείας.

Το εν λόγω συλλαλητήριο, το οποίο προσέλκυσε χιλιάδες διαδηλωτές, διοργανώθηκε από το κίνημα «Είμαστε η Μακεδονία», το οποίο απορρίπτει κάθε αμφισβήτηση της «μακεδονικής» ταυτότητας των πολιτών του γειτονικού κρατιδίου.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, ΜΙΑ, συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες χώρες, όπως τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Δείτε video από το συλλαλητήριο στα Σκόπια: