Φωτογραφία Αρχείου

Συρία: Σοκάρουν τα στοιχεία του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κρίση

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στη Συρία, όπου -μόνο τον τελευταίο μήνα- περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την εστία τους, λόγω των μαχών στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα. Εκεί συγκρούονται οι αντάρτες με τις δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Υπερπλήρεις οι καταυλισμοί

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΟΗΕ, Ούρσουλα Μίλερ, οι οργανωμένοι καταυλισμοί στη Συρία που θα φιλοξενούσαν αυτούς τους ανθρώπους είναι υπερπλήρεις. Ως εκ τούτου, πολλοί αναγκάζονται να μείνουν σε κάποιον από τους 160 αυτοσχέδιους καταυλισμούς στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Κατά τους κρύους και υγρούς χειμερινούς μήνες, πολλές οικογένειες δεν διαθέτουν τίποτε άλλο για να καταφύγουν, παρά μόνο μια σκηνή, την οποία μοιράζονται με άλλους», δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Μαζική φυγή

«Οι αεροπορικές επιδρομές και οι μάχες στο νότιο Ιντλίμπ και στη βόρεια Χάμα ανάγκασαν περισσότερους από 270.000 ανθρώπους να φύγουν μετά τις 15 Δεκεμβρίου», ανέφερε στη συνέχεια η Μίλερ, προσθέτοντας ότι μόνο τον Δεκέμβριο στοχοθετήθηκαν 16 νοσοκομεία και κλινικές στη Συρία.

Βορειότερα, στην Αφρίν, 15.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν. Χίλιοι εξ αυτών κατευθύνθηκαν στη γειτονική επαρχία του Χαλεπιού. Εδώ και αρκετές ημέρες, οι τουρκικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες στην περιοχή.

Πάνω 13 εκατομμύρια Σύροι χρειάζονται βοήθεια

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Μίλερ στο Συμβούλιο, τον Ιανουάριο οι συριακές αρχές μπλόκαραν τις αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς έδωσαν άδεια διέλευσης μόνο σε δύο εξ αυτών, που κατευθύνθηκαν σε περιοχές όπου τον Δεκέμβριο ήταν δύσκολη η πρόσβαση.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 13,1 εκατομμύρια Σύροι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι περίπου 6,1 εκατομμύρια εκτοπισμένοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ