φωτ. αρχείου

Συρία: Τουλάχιστον 17 νεκροί από την τουρκική επίθεση

Το θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπων προκάλεσε η χθεσινοβραδινή επίθεση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών σε φιλοκυβερνητικές δυνάμεις σε χωριό στην περιοχή της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία. Το θλιβερό απολογισμό ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται τρία μέλη της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ενώ οι υπόλοιποι ήταν μέλη άλλων πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, και τα οποία είχαν φτάσει στην Αφρίν την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να βοηθήσουν στην απόκρουση της τουρκικής επίθεσης.

Άρχισε η 5ωρη κατάπαυση πυρός

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση του ρωσικού κέντρου επιτήρησης της εκεχειρίας στη Συρία, άρχισε την Παρασκευή (2/3) η τήρηση της 5ωρης κατάπαυση του πυρός στον θύλακα της Ανατολικής Γούτα που ελέγχεται από τους αντάρτες. Η παύση πυρός άρχισε στις 10:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος).

Το κέντρο προσθέτει σε ανακοίνωσή του, ότι οι κάτοικοι του θύλακα αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει εδάφη στις παρυφές της ανταρτοκρατούμενης περιοχής της Ανατολικής Γούτα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, σε χερσαία επιχείρηση η οποία συνεχίστηκε παρά το ρωσικό σχέδιο για την τήρηση καθημερινά 5ωρων καταπαύσεων του πυρός.

Ο συριακός στρατός και πηγές των ανταρτών δεν σχολίασαν την είδηση αυτή.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Αμπντελραχμάν, πρόσθεσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το χωριό Χάους Ζρέικα όπως και το Χάους αλ Ζαουάχρα, στην περιοχή Μάρατζ στο ανατολικό και νοτιοανατολικό άκρο του ανταρτοκρατούμενου αυτού θύλακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ