Τείχος στα σύνορα με χρήματα του Πενταγώνου θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ

Το ενδεχόμενο να χρηματοδοτήσει το Πεντάγωνο το περιβόητο τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό συζήτησε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις. Το επιβεβαίωσε, μάλιστα, και η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντέινα Γουάιτ.

Ο Μάτις “το συζήτησε με τον πρόεδρο, αλλά δεν έχω καμία άλλη λεπτομέρεια για το θέμα αυτό», είπε η εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, για το μήνυμα που είχε αναρτήσει νωρίτερα ο Τραμπ στο Twitter και ανέφερε ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια που ζητά για την κατασκευή του τείχους μπορεί να προέλθουν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας.

Η προαναγγελία του Ντόναλντ Τραμπ

Την Κυριακή (25/3), ο Ντόναλντ Τραμπ έγραφε ότι χάρη στα 700 δισ. δολάρια που εγκρίθηκαν για το υπουργείο Άμυνας για το 2019 και τα 716 δισ. δολάρια για το 2020, “ο στρατός μας είναι και πάλι πλούσιος”.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το χτίσιμο του τείχους “ενώ τα ναρκωτικά και οι εχθρικοί μαχητές κατακλύζουν τη χώρα μας, είναι ζήτημα Εθνικής Άμυνας”.

Αόριστη απάντηση

Η εκπρόσωπος, που ρωτήθηκε κατ’ επανάληψη αν το Πεντάγωνο σκοπεύει να αποδεσμεύσει πόρους για το τείχος, απάντησε αόριστα. “Μην ξεχνάτε ότι η ασφάλεια των Αμερικανών και της χώρας είναι πρωταρχικής σημασίας” για το υπουργείο Άμυνας, είπε χαρακτηριστικά.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Τραμπ επικύρωσε τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, εκφράζοντας ωστόσο έντονα τη δυσαρέσκειά του, γιατί η συμβιβαστική πρόταση που πέρασε από το Κογκρέσο δεν προβλέπει τη χρηματοδότηση του τείχους.

Από τα 25 δισ. δολάρια που ζητούσε, εγκρίθηκαν μόνο 1,6 δισ. για την κατασκευή ενός τμήματος μήκους μόνο μερικών χιλιομέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ