Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν- Πούτιν- Τι συζήτησαν

Τις ανησυχίες του προς την επανεκλεγείσα ρωσική διοίκηση, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δυο τους είχαν μια τηλεφωνική συνδιάλεξη κατά την οποία ο Μακρόν εξέφρασε , «τις ευχές του για επιτυχία στον πολιτικό, δημοκρατικό, οικονομικό και κοινωνικό εκσυγχρονισμό της Ρωσίας».

Όπως τόνισε από πλευράς του ο Γάλλος πρόεδρος κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο ίδιος τρέφει «μεγάλη ανησυχία» για το θέμα των συριακών περιοχών Αφρίν και ανατολική Γούτα.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηλύσια

Ανακοίνωση σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων και το περιεχόμενό της, εξέδωσε η γαλλική προεδρία.

Σε αυτήν την ανακοίνωση τονίζεται ότι «Στο θέμα της Συρίας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωστοποίησε τη μεγάλη ανησυχία του για την κατάσταση τόσο στο καντόνι Αφρίν όσο και στην ανατολική Γούτα και κάλεσε τη Ρωσία να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες και οι απώλειες αμάχων».

Ο Μακρόν «υπενθύμισε την προσήλωσή του σε έναν εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία, τη Γαλλία και την Ευρώπη» και «επανέλαβε την πεποίθησή του πως, σε μια καθαρή βάση, η συνεργασία ανάμεσα στην Ευρώπη και στη Ρωσία, είναι τόσο απαραίτητη για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, όσο και προς το συμφέρον των (δύο) χωρών», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

Επί τάπητος και το θέμα της δολοφονίας Σκρίπαλ

Επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να «ξαναρχίσει με ζέση» τη μάχη κατά των χημικών όπλων, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με τη χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα με σκοπό τη δολοφονία του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος «κάλεσε τις ρωσικές αρχές να ρίξουν άπλετο φως στις ευθύνες που συνδέονται με την απαράδεκτη επίθεση στο Σάλσμπερι και να ξαναρχίσει με ζέση τη μάχη κατά ενδεχόμενων προγραμμάτων που δεν δηλώθηκαν στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

YouTube
YouTube