Φωτ. αρχείου

Τουρκία: Εντοπίστηκε ραδιενεργό υλικό σε έλεγχο κατά του λαθρεμπορίου

Στα πράσα έπιασε η τουρκική αστυνομία κατά την διάρκεια μιας επιχείρησης για την καταστολή του λαθρεμπορίου στην Άγκυρα, 4 άτομα τα οποία έφεραν σε μεγάλη ποσότητα ραδιενεργό υλικό. Την συγκεκριμένη είδηση μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Σύμφωνα με το NTV, το στοιχείο αυτό, γνωστό ως «Καλιφόρνιο» (Californium) βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας έρευνας σε αυτοκίνητο στη συνοικία Πουρσακλάρ της τουρκικής πρωτεύουσας. Όπως είναι φυσικό το συγκεκριμένο στοιχείο συνολικού βάρους 1,4 κιλών κατασχέθηκε από τις αρχές.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως γράφει το BBC στον ιστότοπό του, οι ύποπτοι φέρονται να είναι μέλη μιας ομάδας που σχεδίαζε να πουλήσει το ραδιενεργό υλικό έναντι του ποσού των σχεδόν 57 εκατομμυρίων ευρώ (70 εκατομμύρια δολάρια). Όπως είναι φυσικό τα άτομα αυτά συνελήφθησαν.

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί η προέλευση του «Καλιφόρνιου».

Σε τι χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο υλικό

Το «Californium» πιστεύεται ότι κατασκευάζεται μονάχα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων σε πυρηνικούς αντιδραστήρες, σε φορητούς ανιχνευτές μετάλλων και στην ιατρική για την θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ