Τουρκία: Φυλάκιση δυο χρόνων για δημοσιογράφο της «Τζουμχουριέτ»

Σε φυλάκιση δυο χρόνων καταδικάστηκε δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» στην Τουρκία, η οποία κρίθηκε ένοχη στην κατηγορία ότι έθεσε σε κίνδυνο αξιωματούχους «επιφορτισμένους με τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας».

Η Τζανάν Τζοσκούν βρέθηκε στο στόχαστρο των Τουρκικών αρχών όταν άρθρο της κατονόμαζε έναν εισαγγελέα και αυτόπτες μάρτυρες παρά τους περιορισμούς που είχε, σε μια υπόθεση σε βάρος δικηγόρων που συμμετείχαν στην ομάδα υπεράσπισης των δύο πανεπιστημιακών που είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας.

Όπως αναφέρει η τουρκική αμνηστία οι δύο ακαδημαϊκοί, η Νουρίγιε Γκιουλμέν και ο Σεμίχ Οζακτσά, όπως και οι συνήγοροί τους, κατηγορήθηκαν για διασυνδέσεις με μια ακροαριστερή οργάνωση, που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, την DHKP-C. Ο Οζακτσά απαλλάχθηκε, ενώ η Γκιουλμέν καταδικάστηκε σε κάθειρξη άνω των έξι ετών, αποφυλακίστηκε, ωστόσο, αναμένοντας την εκδίκαση της έφεσής της.

«Δεν φοβάμαι»

Αυτή η καταδικαστική απόφαση «δεν σημαίνει ότι πρέπει να φοβάμαι» είπε η Τζοσκούν. Και συνέχισε: «Το αντίθετο, πρέπει να συνεχίζω τη δημοσιογραφία. Κι αυτό ακριβώς σκοπεύω να κάνω».