Τουσκ σε Τραμπ: «Κάντε εμπόριο και όχι πόλεμο»

Απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συμβούλευσε τις ΗΠΑ να κάνουν εμπόριο και όχι πόλεμο. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στον απόηχο των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στα εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.

Ο Τουσκ απευθύνθηκε στον Τραμπ μέσω  ομιλίας του στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας το Ελσίνκι, όπου πραγματοποίησε τις προγραμματισμένες επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Γιούχα Σίπιλα.

«Κάντε εμπόριο και όχι πόλεμο κύριε πρόεδρε»

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου τόνισε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «ένα κακό σημάδι για τις διατλαντικές σχέσεις» και υπογράμμισε την ανάγκη για «επιστροφή αυτή τη στιγμή στις εμπορικές συνομιλίες ΕΕ-ΗΠΑ».

«Όταν ο πρόεδρος διαμαρτύρεται για πολλούς δασμούς μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, τον καταλαβαίνω. Ούτε εμείς είμαστε χαρούμενοι».

Υπενθύμισε παράλληλα τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ και σημείωσε ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι «πραγματικοί φίλοι θα εξαιρεθούν από τα προτεινόμενα μέτρα».

«Θα ήθελα να τονίσω σήμερα ότι ο ελεύθερος κόσμος επέζησε τις πιο δύσκολες δεκαετίες χάρη μόνο στο γεγονός ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί ήταν πραγματικοί φίλοι, οπότε ας θρέψουμε αυτή τη φιλία, μην την προκαλούμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ