Το ρωσικό φυσικό αέριο «κερδίζει» την Ευρώπη

Νέο ρεκόρ πώλησης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σημείωσε η εταιρία ρωσικών συμφερόντων Gazprom που εξάγει φυσικό αέριο. Χθες 21 Φεβρουαρίου καταγράφηκε αυτό το ρεκόρ ημερήσιας εξαγωγής το οποίο άγγιξε την πώληση 645,1 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, «η ποσότητα αυτή ξεπερνά κατά 5,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την προηγούμενη τιμή που καταγράφηκε στις 19 Δεκεμβρίου του 2017 και ανήλθε στα 640 εκατομμύρια κυβικά μέτρα».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazrpom Αλεξέι Μίλερ, ανέφερε μεταξύ άλλων πως το 2017 η εταιρεία αύξησε την παραγωγή φυσικού αερίου, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κατά 12,4%, ενώ οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 8,1% αγγίζοντας τα 193,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το έτος 2017 για την Ευρώπη αποτέλεσε χρονιά υψηλής ζήτησης φυσικού αερίου από την Ρωσία. Ενδεικτικό είναι ότι η Γερμανία αύξησε κατά 7,1% τις εισαγωγές φθάνοντας τα 53,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ στην Αυστρία καταγράφηκε ένα ιστορικό ρεκόρ αύξησης στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου που έφθασε το 40% και τα 8,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, όπως και στην Ολλανδία που έφθασε τα 4,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα καταγράφοντας μια αύξηση της τάξεως του 9,7%. Τα ρεκόρ όμως δεν σταματούν εκεί. Η Gazprom κέρδισε και την Δανία, η οποία αύξησε τις εξαγωγές της κατά 1,9% σε σχέση με την μέγιστη ένδειξη του 2016, φθάνοντας τα 1,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ