Τραμπ: Πιθανή συνάντηση με τον Πούτιν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον

Σε μια δήλωση η οποία αφήνει σαφή υπονοούμενα για μελλοντική συνάντηση με την ρωσική ηγεσία προχώρησε νωρίτερα προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι τηλεφώνησε στον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Κατά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως θα συναντηθεί με τον Πούτιν «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον». Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν θα είναι η κούρσα των εξοπλισμών αλλά και η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η κούρσα των εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσία «βγαίνει εκτός ελέγχου… αλλά δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να αποκτήσει κάτι παρόμοιο με αυτό που έχουμε».

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου

Νωρίτερα, την επιβεβαιωμένη πληροφορία είχε αναφέρει και με ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο, το οποίο έκανε λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία κατόπιν αμερικανικής πρωτοβουλίας. Πέραν των θεμάτων των οποίων ανέφερε ο Τραμπ, η ανακοίνωση του Κρεμλίνου κάνει λόγο για συζητήσεις που σχετίζονται με τις ρωσο-αμερικανικές επαφές, δεδομένων των αλλαγών που επήλθαν στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ .

«Γενικά η συζήτηση ήταν εποικοδομητική ουσιαστική και προσανατολισμένη στο να ξεπεραστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα»

Επισημαίνεται επίσης ότι κατά την ανταλλαγή απόψεων που είχαν οι δύο ηγέτες στα ζητήματα οικονομικής συνεργασίας «εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την επανενεργοποίηση της» και μάλιστα «έγινε ξεχωριστή αναφορά στον ενεργειακό τομέα».

Κατά την διάρκεια όμως της επαφής που είχαν οι δύο πλευρές δε φαίνεται να συζητήθηκε καθόλου το θέμα της δολοφονίας του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

YouTube
YouTube