Έξι νεκροί σε πτώση ρωσικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Τσετσενία

Ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου M-8 συνετρίβη την Τετάρτη (7/3) σε ορεινή περιοχή στην Τσετσενία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι από τους επτά επιβαίνοντες. Το ελικόπτερο ανήκε στην υπηρεσία συνοριακής φύλαξης της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας).

Η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας ανέφερε πως το ελικόπτερο πραγματοποιούσε προγραμματισμένη πτήση, απέδωσε τη συντριβή σε παραβιάσεις των κανόνων πτήσεων και άσκησε ποινική δίωξη με βάση το άρθρο 351 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσίας. Την ίδια ώρα, στον τόπο του δυστυχήματος διεξάγεται έρευνα για τα αιτία της συντριβής.

Οι λεπτομέρειες της συντριβής

Το ελικόπτερο συνετρίβη γύρω στις 13:15 ώρα Μόσχας, σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από τη μεθόριο με τη Γεωργία, σύμφωνα με τις αρχές της Τσετσενίας.

Τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι το ελικόπτερο συνετρίβη σε χαράδρα, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Χιλντεχάρα.

«Το ελικόπτερο κατά την προσγείωση του ακούμπησε με τους έλικες το έδαφος, ανετράπη και έπεσε στην χαράδρα», ανέφερε πηγή του πρακτορείου Ria Novosti.

Στην Τσετσενία, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε ότι στο ελικόπτερο επέβαιναν επτά άτομα εκ των οποίων τα έξι σκοτώθηκαν, ενώ ένας εκ των επιβαινόντων ανασύρθηκε από τα συντρίμμια βαριά τραυματισμένος και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.

Στον τόπο του δυστυχήματος έσπευσαν έξι ομάδες διασωστών και γιατρών από τις υπηρεσίες συνδρομής του υπουργείου Υγείας της Τσετσενίας.

Συγκεχυμένες ήταν αρχικά και οι πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες κάτω από τις οποίες συνετρίβη το ελικόπτερο, καθώς μια πηγή φέρεται να δήλωσε στο Ria Novosti ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν «ευνοϊκές» ενώ άλλη πηγή δήλωσε ότι χιόνιζε και έβρεχε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ