Τσεχία: Επανεξελέγη ο φιλορώσος Ζέμαν

Στον προεδρικό «θώκο» της Τσεχίας θα παραμείνει ο Μίλος Ζέμαν, μετά τη νίκη του στις σημερινές προεδρικές εκλογές της χώρας. Ο φιλορώσος πολιτικός, που πραγματοποίησε εκστρατεία κατά της μετανάστευσης, επανεξελέγη για δεύτερη πενταετή θητεία.

Απέσπασε το 51,36% των ψήφων

Σύμφωνα με την τσεχική δημόσια τηλεόραση, ο 73χρονος Ζέμαν εξασφάλισε το 51,36% των ψήφων, έναντι του 48,63% του 68χρονου Γίρι Ντράχος.

Μετά την επανεκλογή του, ευχαρίστησε τόσο αυτούς που τον ψήφισαν, αλλά και όσους δεν τον ψήφισαν. «Πριν από πέντε χρόνια, εκλέχθηκα από 2,7 εκατ. ψηφοφόρους, τώρα από 2,8 εκατομμύρια», δήλωσε περιχαρής.

«Αυτή η εμπιστοσύνη των πολιτών της Τσεχικής Δημοκρατίας με γεμίζει ενέργεια για τα πέντε χρόνια που έρχονται και είμαι σίγουρος ότι αυτή η εμπιστοσύνη δεν θα διαψευσθεί», πρόσθεσε.

«Δεν κερδίσαμε, αλλά ούτε χάσαμε»

Όσον αφορά τον αντίπαλό του, παραδέχθηκε αμέσως την ήττα του και συνεχάρη τον αντίπαλό του. Τόνισε, όμως, ότι το αποτέλεσμα ήταν «αμφίρροπο». «Δεν κερδίσαμε, αλλά ούτε και χάσαμε», σχολίασε ο επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτό το κύμα ενέργειας που εμφανίστηκε σε αυτές τις προεδρικές εκλογές και που δεν πρέπει να χαθεί».

Υποσχέθηκε, μάλιστα, ότι δε θα εγκαταλείψει την πολιτική ζωή.

«Διχασμένη η κοινωνία στην Τσεχία»

Σύμφωνα με τον αναλυτή Γίρι Πέχε, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αντανακλά μια κοινωνία χωρισμένη στα δύο. «Υπάρχει πραγματικά μια βαθιά πόλωση, όχι μόνο ανάμεσα στην Πράγα και σε άλλες μεγάλες πόλεις από τη μία πλευρά και την υπόλοιπη χώρα από την άλλη, αλλά και μια πόλωση όσον αφορά μια πολιτισμική επιλογή», δήλωσε σχετικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Βλέπουμε πως το μισό της κοινωνίας φοβάται τον έξω κόσμο, την παγκοσμιοποίηση και τις προκλήσεις της. Ο Ζέμαν χρησιμοποίησε αυτή την προβληματική κατάσταση. Η μετανάστευση ήταν περισσότερο το κύριο θέμα. Ο Ζέμαν είναι στα μάτια των ψηφοφόρων ο υπερασπιστής των τσεχικών εθνικών συμφερόντων», πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος υποστηρίχθηκε κυρίως από τα αγροτικά στρώματα και τους χειρώνακτες, ενώ ο Ντράχος ήταν ο αγαπημένος υποψήφιος των διανοουμένων στις μεγάλες πόλεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ