Φλόριντα: Κανονικά πωλούνται ημιαυτόματα όπλα, παρά το μακελειό

Κανονικά θα εξακολουθήσουν να πωλούνται ημιαυτόματα όπλα στη Φλόριντα, παρά τις φωνές διαμαρτυρίας μετά το μακελειό στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν.

Το κοινοβούλιο της πολιτείας εξέτασε, αλλά απέρριψε την πρόταση απαγόρευσης της πώλησης κάποιων ημιαυτόματων όπλων και μεγάλης χωρητικότητας γεμιστήρων.

Η συζήτηση της πρότασης και η σχετική ψηφοφορία έλαβε χώρα την Τρίτη (20/2), σε συνεδρίαση την οποία παρακολούθησαν δεκάδες μαθητές του λυκείου στο οποίο την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι.

Παρά το βαρύ κλίμα, οι βουλευτές της Φλόριντα δεν… πτοήθηκαν και απέρριψαν με 36 ψήφους υπέρ και 71 ψήφους κατά την πρόταση, στη διάρκεια μιας συνεδρίασης που ξεκίνησε με μια… προσευχή στη μνήμη των 17 νεκρών.

Σοκαρισμένοι οι μαθητές

Περιττό να αναφέρουμε ότι οι μαθητές του λυκείου που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση εμφανίστηκαν σοκαρισμένοι από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε πόσα ονόματα βουλευτών εμφανίστηκαν (στο ‘όχι’). Έμοιαζε σχεδόν απάνθρωπο πώς πάτησαν αμέσως το κουμπί για να πουν ‘όχι’», δήλωσε η 16χρονη Σέριλ Ακουαρόλι που φοιτά στο Στόουνμαν Ντάγκλας.

Ο Σπένσερ Μπλαμ, ένας συμμαθητής της, επεσήμανε ότι αισθάνθηκε σαν οι βουλευτές να μην εκπροσωπούν τον ίδιο και τους άλλους επιζώντες του μακελειού. «Είναι απαράδεκτο… Δείχνει ότι δεν ενδιαφέρονται για εμάς», τόνισε.

Μάλιστα, η Σέριλ κατήγγειλε ότι οι 71 βουλευτές που καταψήφισαν την πρόταση θα φέρουν την ευθύνη για το θάνατο του επόμενου ανθρώπου από ένα ημιαυτόματο όπλο AR-15, όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο νεαρός δράστης του μακελειού στο σχολείο της.

Αναμένεται… πρόταση

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ, δήλωσε ότι αναμένεται να καταθέσει πρόταση για την ασφάλεια στα σχολεία ως την Παρασκευή (23/2).

«Στόχος μου είναι να βρω κάτι που θα κάνει τους γονείς να νιώθουν πιο άνετα, ότι τα παιδιά τους θα πηγαίνουν με ασφάλεια στο σχολείο. Αυτός είναι ο σκοπός», εξήγησε και πρόσθεσε οτι «αυτά τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν με ασφάλεια στο σχολείο».

Στο μεταξύ, με το σύνθημα #NeverAgain (ποτέ ξανά) δεκάδες μαθητές και προσωπικό που επέζησε από το μακελειό στο σχολείο της Φλόριντα αναχώρησαν με κατεύθυνση το Καπιτώλιο, όπου ελπίζουν να συνομιλήσουν με βουλευτές την Τετάρτη (21/2) για την ασφάλεια στα σχολεία και τον έλεγχο στα όπλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ