Φοιτητές διαφώνησαν με τον Ερντογάν και συνελήφθησαν ως τρομοκράτες!

Επτά φοιτητές πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης διαφώνησαν με τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, χαρακτηρίστηκαν «τρομοκράτες» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και γι’ αυτόν το λόγο συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές!

Οι αστυνομικοί μπήκαν δια της βίας στους κοιτώνες του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Μπογκάζιτσι) στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής (25/3) και συνέλαβαν τρεις φοιτητές, δύο άνδρες και μία γυναίκα, όπως ανέφερε ο δικηγόρος Ιναγιέτ Ακσού. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν συλληφθεί ακόμη τέσσερις φοιτητές του ίδιου πανεπιστημίου, αποκάλυψε ο ίδιος.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε “τρομοκράτες” τους φοιτητές, μιλώντας το Σάββατο (25/3) σε ένα συνέδριο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στη Σαμψούντα.

Τα λουκούμια που… ξεσήκωσαν τον Ερντογάν

Την περασμένη εβδομάδα, είχαν σημειωθεί μικροεπεισόδια στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, μεταξύ φοιτητών που τάσσονται υπέρ και άλλων που τάσσονται κατά του πολέμου στη Συρία.

Μάλιστα, μια ομάδα φοιτητών έστησε έναν πάγκο και προσέφερε λουκούμια στη μνήμη των Τούρκων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στις επιχειρήσεις για την κατάληψη του κουρδικού θύλακα του Αφρίν. Αποκαλούσαν τα γλυκίσματα “Afrin delight”, παραφράζοντας την αγγλική ονομασία του λουκουμιού, το “turkish delight”. Αντιδρώντας, άλλοι φοιτητές ύψωσαν πανό με αντιπολεμικά συνθήματα.

“Ενώ οι νέοι μοίραζαν γλυκίσματα, εκείνοι οι κομμουνιστές, οι προδότες, τόλμησαν να επιτεθούν στον πάγκο τους”, είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, ανακοινώνοντας ότι θα διεξαχθεί έρευνα για να προσδιοριστεί η ταυτότητα των φοιτητών που διαφώνησαν με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

“Οι (αντιπολεμικές) δηλώσεις μπορεί να ενοχλούν, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθούν έγκλημα, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα”, είπε από την πλευρά του ο δικηγόρος Ακσού.

Συλλήψεις 500 ατόμων επειδή αντέδρασαν στην τουρκική επίθεση

Υπολογίζεται ότι περίπου 500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, επειδή επέκριναν τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία με αναρτήσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ή επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις.

Η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, κατήγγειλε μέσω του Twitter τη στάση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, σχολιάζοντας: “Αντιπολεμικοί διαδηλωτές χαρακτηρίζονται τρομοκράτες από τον πρόεδρο Ερντογάν. Η κριτική σκέψη είναι μια επικίνδυνη συμπεριφορά στη νέα Τουρκία”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ