Φωτ. αρχείου

Φονικές συγκρούσεις πρώην συμμάχων στην Υεμένη

Φονικές εξακολουθούν να είναι οι συγκρούσεις πρώην συμμάχων στην Υεμένη.

Τουλάχιστον 10 μαχητές σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν καθώς οι νότιοι αυτονομιστές της Υεμένης συγκρούσθηκαν σήμερα με κυβερνητικά στρατεύματα στη νότια πόλη του Άντεν. Το γεγονός έγινε γνωστό από τοπικές ιατρικές πηγές, βαθαίνοντας το ρήγμα ανάμεσα σε δυνάμεις που βρίσκονταν προηγουμένως στην ίδια πλευρά του πολέμου.

Οι χειρότερες μέχρι τώρα φονικές συγκρούσεις καταγράφονται ανάμεσα στους νότιους αυτονομιστές, που είναι σύμμαχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και σε δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση, που έχει την έδρα της στο νότο. Έτσι, υπάρχει κίνδυνος να παραλύσουν την άλλοτε ενιαία πολεμική προσπάθεια εναντίον του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος των Χούτι στη βόρεια Υεμένη.

Σπαράσσεται η Υεμένη

Η Υεμένη σπαράσσεται από τρία χρόνια συγκρούσεων ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χάντι και τους Χούτι, ενώ οι μάχες μεταξύ φατριών στον νότο εντείνει την εξαθλίωση.

Οι μάχες ξέσπασαν μετά την εκπνοή μιας προθεσμίας που είχε τεθεί την περασμένη εβδομάδα από τους αυτονομιστές του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου (STC) για να παύσει ο Χάντι την κυβέρνηση του Άχμεντ μπιν Νταγρ, την οποία κατηγορούν για διαφθορά και κακοδιαχείριση.

Ένοπλοι αναπτύχθηκαν σήμερα στις περισσότερες περιοχές του Άντεν και σημειώθηκαν σφοδρά πυρά αυτόματων όπλων και εκρήξεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο Ρόιτερ.

Ένοπλοι αυτονομιστές

Οι ένοπλοι αυτονομιστές φάνηκαν να αποκτούν το πάνω χέρι αποσπώντας από τους στρατιώτες του Χάντι τον έλεγχο μιας σημαντικής στρατιωτικής βάσης και αρκετών κυβερνητικών κτιρίων, ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα Aden al-Ghad. Κάτοικοι είπαν πως εκατοντάδες φιλονότιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια κεντρική πλατεία.

Από νοσοκομεία έγινε γνωστό πως τουλάχιστον 10 μαχητές σκοτώθηκαν στις φονικές μάχες και 30 τραυματίσθηκαν.

Ο μπιν Νταγρ έκανε έκκληση για εκεχειρία και έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνησή του να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους, μετέδωσε το ελεγχόμενο από την κυβέρνηση πρακτορείο ειδήσεων Saba.

Τι καταγγέλλει ο Μπιν Ντάγρ

Νωρίτερα ο μπιν Νταγρ είχε καταγγείλει ως πραξικόπημα τις ενέργειες των αυτονομιστών. Είχε δηλώσει πως το αποτέλεσμα της σύγκρουσης στο Άντεν βρίσκεται στα χέρια των υποστηρικτών τους, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έχουν τον συνολικό έλεγχο της πόλης, και προειδοποίησε πως η κατάσταση οδεύει προς «μια συνολική στρατιωτική σύγκρουση … (που είναι) ένα δώρο για τους Χούτι και το Ιράν».

«Το ζήτημα είναι σοβαρό και ο συνασπισμός και οι Άραβες ως σύνολο πρέπει να κινηθούν για να σώσουν την κατάσταση», έγραψε ο μπιν Νταγρ σε μήνυμά του στη σελίδα του στο Facebook. «Το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια τους και η ελπίδα, όπως το βλέπουμε εμείς στην κυβέρνηση, βρίσκεται στα (Ηνωμένα Αραβικά) Εμιράτα».

Η ανεξάρτητη νότια Υεμένη

Παρόλο που ο Χάντι παραμένει εξόριστος στη Σαουδική Αραβία, η κυβέρνησή του και ντόπιοι σύμμαχοι ελέγχουν κατ’ όνομα περίπου τα τέσσερα πέμπτα της επικράτειας της Υεμένης. Όμως πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες στο Άντεν θέλουν τώρα να αναβιώσουν το πρώην ανεξάρτητο κράτος της Νότιας Υεμένης.

Την περασμένη εβδομάδα το STC κατηγόρησε το υπουργικό συμβούλιο του Χάντι για διαφθορά και αναποτελεσματικότητα και ζήτησε την παραίτησή του.

 

Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ -ΜΠΕ