Φωτογραφία Αρχείου

ΗΠΑ: Φοβούνται χρήση αερίου που παραβιάζει συνθήκη χημικών στη Συρία

Σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις εξέφρασε τους φόβους του καθώς οι ΗΠΑ ανησυχεί για πιθανή χρήση χημικών, συγκεκριμένα αερίου σαρίν, πρόσφατα στη Συρία.

Πιο αναλυτικά, απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο σχετικά με τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν πριν από μία ημέρα από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισήμανε πως έχει χρησιμοποιηθεί χλώριο σε πολλές περιπτώσεις επιθέσεων στη Συρία.

Αυτό, όμως, που τους απασχολεί περισσότερο είναι το ενδεχόμενο ότι έγινε χρήση του αερίου σαρίν πρόσφατα, χωρίς βέβαια να έχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο ομάδες ανταρτών και μη κυβερνητικές οργανώσεις αναζητούν αποδείξεις.

Τι δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας προειδοποίησε ότι θα ήταν τεράστιο σφάλμα της συριακής κυβέρνησης να παραβιάσει εκ νέου τη συνθήκη χημικών όπλων.

Ως αποτέλεσμα αυτού έχει προκληθεί αναστάτωση στην αμερικανική διοίκηση με υψηλόβαθμους αξιωματούχους να υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση Μπασάρ αλ Άσαντ και η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» συνεχίζουν τη χρήση χημικών όπλων. Για αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκλείει ακόμα και τη χρήση στρατιωτικής βίας, όπου σύμφωνα με αξιωματούχο είναι κάτι που εξετάζεται.