Όλο και λιγότεροι χρήστες εμπιστεύονται το Facebook

«Πονοκέφαλος» για το Facebook και τον ιδιοκτήτη του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό φανερώνουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή (25/3) σε ΗΠΑ και Γερμανία. Την ίδια ώρα, ο Ζάκερμπεργκ απολογείται για το πρόσφατο σκάνδαλο υπεξαίρεσης προσωπικών δεδομένων, με ολοσέλιδες καταχωρίσεις σε βρετανικές και αμερικανικές εφημερίδες.

Στοιχεία – κόλαφος για το Facebook

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos, λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς πιστεύουν ότι το Facebook θα τηρήσει την αμερικανική νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

Άλλη μία δημοσκόπηση, στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, δείχνει ότι το 60% των Γερμανών φοβούνται ότι το Facebook και άλλοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρνητικές συνέπειες για τη δημοκρατία.

Η συγγνώμη του Ζάκερμπεργκ και η έντονη κριτική

Ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ ζήτησε συγγνώμη επειδή “πρόδωσε την εμπιστοσύνη” των χρηστών, με ολοσέλιδες διαφημίσεις σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, όπως στις βρετανικές Observer, Sunday Times και Guardian και στις αμερικανικές New York Times, Washington Post και Wall Street Journal.

Ο μεγαλύτερος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως έχει μπει στο στόχαστρο, στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη του μεταξύ των χρηστών, των διαφημιστών, των πολιτικών και των επενδυτών. Αφορμή στάθηκαν οι καταγγελίες ότι η βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica απέκτησε παρανόμως πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες εκατομμυρίων χρηστών και τις χρησιμοποίησε αργότερα στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός, Δημοκρατικός βουλευτής Μαρκ Γουόρνερ, που είναι μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, δήλωσε σε συνέντευξη στην εκπομπή Meet the Press του τηλεοπτικού δικτύου NBC, ότι το Facebook δεν ήταν “απολυτώς διαθέσιμο” να εξηγήσει πώς χρησιμοποίησε η CA τα δεδομένα που συγκέντρωσε. Επανέλαβε επίσης, την έκκλησή του να καταθέσει αυτοπροσώπως ο Ζάκερμπεργκ στο Κογκρέσο.

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς (41%) εμπιστεύονται ότι το Facebook θα τηρήσει τους νόμους που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα τους. Τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα για την Amazon.com (66%), την Google (62%) και τη Microsoft Corp (60%).

Η δημοσκόπηση στην Bild έγινε από την εταιρεία Kantar EMNID. Μόνο το 33% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν θετική επίδραση στη δημοκρατία, ενώ το 60% πιστεύει το αντίθετο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ