Έμφαση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ επιθυμεί να δώσει ο νέος Μεξικανός πρόεδρος

Ο νικητής των προεδρικών εκλογών στο Μεξικό, ονόματι Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε τόνισε ότι σκοπός του είναι μια πιο φιλική προσέγγιση προς την Ουάσινγκτον, αλλά και η παραμονή της χώρας του στην εμπορική συμφωνία NAFTA με τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

propoli

Ο νέος Μεξικανός πρόεδρος λίγες ημέρες μετά την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της χώρας τόνισε ότι σκοπός της νέας μεξικανικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του είναι η δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ τόνισε ότι θα «σφίξει το ζωνάρι» αντί να αυξήσει τους φόρους και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ελλειμμάτων.

Παρόμοια όμως μέτρα ανέφερε ότι σκοπεύει να εφαρμόσει και ο Κάρλος Ουρσούα, ο μελλοντικός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος τόνισε ότι «η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πολύ πειθαρχημένη σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό και τα μακροοικονομικά ζητήματα», ενώ ξεκαθάρισε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η μείωση του αριθμού των κοινωνικών προγραμμάτων.

Ακόμα, ο πρώτος  αριστερός πρόεδρος του Μεξικό, με το παρατσούκλι «Άμλο», δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να χρησιμοποιεί το προεδρικό αεροσκάφος και δεν θα διορίσει τα παιδιά του στην κυβέρνησή του. Παράλληλα όμως ότι η νέα ηγεσία θα μελετήσει τα πετρελαϊκά συμβόλαια του Μεξικού, «ένα προς ένα».

Τέλος, οι οικονομικοί σύμβουλοι του νέου Μεξικανού προέδρου ξεκαθάρισαν ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί την αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και την κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία του πέσο.

Loading