Νέα ήττα της Μέι – Ορατός ο κίνδυνος ασύντακτου Brexit

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται, πλέον, η Βρετανία, μετά τη νέα ήττα της Τερέζα Μέι και την καταψήφιση, για τρίτη φορά, του σχεδίου της βρετανίδας πρωθυπουργού για το Brexit.

propoli

Οι βουλευτές απέρριψαν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 344 ψήφους έναντι 286, γεγονός που εντείνει την αβεβαιότητα στη χώρα και οδήγησε τη στερλίνα σε πτώση.

Ξεμένει από επιλογές η Μέι

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι το κοινοβούλιο της χώρας έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιλογές του για τον τρόπο με τον οποίο η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ.

«Οι επιπτώσεις της απόφασης του Κοινοβουλίου είναι σοβαρές. Φοβάμαι ότι φθάνουμε στα όρια αυτής της διαδικασίας στη Βουλή», σημείωσε και εξήγησε: «Αυτή η Βουλή απέρριψε το ενδεχόμενο (ενός Brexit) χωρίς συμφωνία. Απέρριψε το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το Brexit. Την Τετάρτη, απέρριψε όλες τις παραλλαγές της συμφωνίας που τέθηκαν επί τάπητος. Και σήμερα αρνήθηκε να εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης και να συνεχίσει μια διαδικασία στο μέλλον».

Συνεχίζονται οι προσπάθειες

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, πάντως, η Τερέζα Μέι θα συνεχίσει τις συνομιλίες για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη στήριξη. Όπως υποστήριξε, εξάλλου, η μικρότερη διαφορά που καταγράφηκε μεταξύ των θετικών κι αρνητικών ψήφων δείχνει πως τα πράγματα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι στελέχη των Συντηρητικών τάχθηκαν στο πλευρό της κυβέρνησης.

«Ξεκάθαρα, δεν ήταν το αποτέλεσμα που θέλαμε», παραδέχτηκε αρχικά, αλλά έσπευσε να προσθέτει: «Ωστόσο, έχουμε έναν αριθμό συναδέλφων μας, στελεχών του Συντηρητικού Κόμματος, που ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης σήμερα… Ξεκάθαρα, υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε, όμως, τουλάχιστον, οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι στις 12 Απριλίου

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι προγραμματισμένη για τις 12 Απριλίου και τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει να πιέζουν ασφυκτικά.

Μετά και από τη σημερινή εξέλιξη, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συνεδριάσουν στις 10 Απριλίου, για να συζητήσουν το ζήτημα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Υπό το φως της απόρριψης της Συμφωνίας Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων, αποφάσισα να συγκαλέσω Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις 10 Απριλίου», έγραψε στο Twitter.

Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν δώσει στη Μέι προθεσμία μέχρι σήμερα, Παρασκευή (29/3), για να εξασφαλίσει υποστήριξη για τη συμφωνία που συνήψε πέρυσι μαζί τους. Διαφορετικά, η Βρετανία κινδυνεύει να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Πιθανό» το σενάριο του ασύντακτου Brexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μάλιστα, παραδέχτηκε πως το ενδεχόμενο ενός ασύντακτου Brexit είναι, πλέον, «πιθανό». «Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την αρνητική ψήφο σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων», δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας πως η ΕΕ έχει δώσει στο Λονδίνο προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου για να την ενημερώσει για τα επόμενα βήματα.

«Εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να προσδιορίσει πριν απ’ αυτή την ημερομηνία τον τρόπο που θα προχωρήσουμε. Το σενάριο της μη συμφωνίας στις 12 Απριλίου είναι τώρα ένα πιθανό σενάριο. Η ΕΕ είναι πλήρως προετοιμασμένη για ένα σενάριο μη συμφωνίας τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου».

Loading