Αίγυπτος: Πέντε ισλαμιστές σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των σωμάτων ασφαλείας

Οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας σκότωσαν πέντε φερόμενους ως ισλαμιστές εξτρεμιστές κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στην επαρχία ΕλΑλούμπεγια, βόρεια του Καΐρου, γνωστοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών την Τρίτη.

propoli

Το υπουργείο ανέφερε ότι επρόκειτο για μέλη της Χάσεμ («Τα όπλα της Αιγύπτου»), που είχαν λάβει διαταγές να διαπράξουν «τρομοκρατικές ενέργειες με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η χώρα» από ηγέτες της οργάνωσης στο εξωτερικό.

Οι αρχές της Αιγύπτου υποστηρίζουν ότι η Χάσεμ, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2016 κι έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις εναντίον ανδρών των σωμάτων ασφαλείας, είναι ο ένοπλος βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων, του θρησκευτικού και πολιτικού κινήματος το οποίο είχε τεθεί εκτός νόμου το 2013. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι διαψεύδουν αυτόν τον ισχυρισμό. Η Χάσεμ έχει δώσει στη δημοσιότητα σε ορισμένες περιπτώσεις ανακοινώσεις με τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις, πάντως ουδέποτε έχει αφήσει να εννοηθεί πως συνδέεται με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Η Χάσεμ δεν έχει σχολιάσει μέχρι τώρα την ανακοίνωση του υπουργείου για την ανταλλαγή πυρών.

Εξάλλου, η αστυνομία συνέλαβε άλλους πέντε φερόμενους ως ισλαμιστές σε χωριστή επιχείρηση στη συνοικία Ελ Μαρζ του Καΐρου και κατέσχεσε οπλισμό σε μια τρίτη τοποθεσία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι αρχές της Αιγύπτου έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με ανταρτοπόλεμο από μέρους ισλαμιστικών και τζιχαντιστικών οργανώσεων μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι, ο οποίος ανήκε στις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, το 2013, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

Ο αιγυπτιακός βραχίονας της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), που δρα στο βόρειο Σινά, επίσης δεν έχει αφήσει ποτέ να εννοηθεί ότι συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη Χάσεμ, που δρα από την πλευρά της κυρίως στην περιοχή του Δέλτα του Νείλου.

Ο αιγυπτιακός στρατός εξαπέλυσε την 9η Φεβρουαρίου ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των ισλαμιστών και των τζιχαντιστών, με την έμφαση να δίνεται στο Σινά, σημειώνοντας πάντως πως δεν περιορίζεται στη χερσόνησο, αλλά αφορά όλη τη χώρα.

Πέραν των ενεργειών της Χάσεμ και του ΙΚ, τα σώματα ασφαλείας έχουν δεχθεί επιθέσεις στη δυτική έρημο από εξτρεμιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και, κατά αξιωματούχους, εφορμούν από βάσεις στη Λιβύη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading