Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

Δύσκολη προμηνύεται η νύχτα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό καθώς η συνεδρίαση της Πέμπτης κατέληξε σε αδιέξοδο λόγω του βέτο που άσκησε η Ιταλία, αρνούμενη να υιοθετήσει τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου για τη μετανάστευση.

propoli

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της επιστροφής των καραβιών με μετανάστες τις πλατφόρμες και την άμεση διασπορά όσων προσφύγων καταφέρνουν να φτάνουν σε χώρες της Ε.Ε.

Η Ιταλία ζητά να μοιράζονται οι μετανάστες σε όλη την Ευρώπη

Όπως επισήμαναν Ιταλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι: «Όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Το πρώτο που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ», κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ-Τουσκ έχει ακυρωθεί. Όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν του ευρωπαϊκού συμβουλίου: «Ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δεν συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».

Πέραν της Ιταλίας, ενστάσεις έχουν διατυπώσει ακόμη οι Γαλλία και Ισπανία που έχουν ταχθεί υπέρ της λειτουργίας hot spot σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ επιζητά τρόπους να αποφορτίσει τη Γερμανία μέσω διμερών συμφωνιών με τις χώρες από όπου προέρχονται οι μετανάστες, αλλά και από εκείνες της Ε.Ε. των οποίων περνούν τα σύνορα.

Loading