Πηγή φωτ: BBC

Ανακαλύφθηκε πτώμα που συνθλίφθηκε από βράχο μετά από έκρηξη του Βεζούβιου

Αρχαιολόγοι στην Πομπηία ανακάλυψαν σε ερείπια το πτώμα ενός άτυχου ανθρώπου που αποκεφαλίστηκε από έναν τεράστιο βράχο στην προσπάθεια του να ξεφύγει από έκρηξη ηφαιστείου.

propoli

Συγκεκριμένα, η έκρηξη του Βεζούβιου σημειώθηκε το 79 μ.Χ. σκοτώνοντας πολλούς κατοίκους της αρχαίας Πομπηίας και οι οποίοι έμειναν για πολλά χρόνια στη θέση όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Ο σκελετός που βρέθηκε φαίνεται να ανήκει σε έναν άνθρωπο ο οποίος επέζησε από την αρχική έκρηξη του ηφαιστείου και προσπάθησε να διαφύγει από την καταδικασμένη πόλη.

Εν’ τούτοις ένας τραυματισμός στα πόδια επιβράδυνε το βήμα του, πριν τον συντρίψει οριστικά ένα τεράστιο πέτρωμα που παρασύρθηκε από την έκρηξη.

Οι αρχαιολόγοι της Πομπηία λένε ότι ο σκελετός δείχνει σημάδια οστικής λοίμωξης στο ένα πόδι, που θα μπορούσαν να έχουν κάνει το τρέξιμο πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση για τον άτυχο άνδρα.

Το θανατηφόρο σύννεφο μετά την έκρηξη

Αλλά δεν ήταν η αργή εξάπλωση της λάβας αυτή που σκότωσε το μεγαλύτερο μέρος του λαού της Πομπηίας, αλλά ένα τεράστιο σύννεφο καυτού αερίου και θραυσμάτων – που ονομάζεται πυροκλαστική ροή – κύκλωσε όλη την πόλη, σκοτώνοντας τους κατοίκους οπουδήποτε και αν βρισκόταν θάβοντάς τους  κάτω από τόνους τέφρας.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό το θανατηφόρο σύννεφο ήταν που έπληξε και τον άνθρωπο που γύρισε πίσω να το κοιτάξει. Ο άνθρωπος αυτός υπολογίζεται ότι ήταν γύρω στα 30 του και βρέθηκε κάτω από ένα στρώμα μικρών πετρών που μεταφέρθηκαν από το νέφος.

Ωστόσο το τελειωτικό χτύπημα ήρθε από ένα τεράστιο βράχο (ο οποίος  σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να αποτελεί και πόρτα ενός κτιρίου) που έπεσε πάνω στο θύμα συνθλίβοντας το πάνω μέρος του σώματός του κοντά στον λαιμό με αποτέλεσμα να το αποκεφαλίσει.

Πηγή φωτ: BBC

Loading