Αντίθετοι οι Ρεπουμπλικάνοι σε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία διαφωνούν με το ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την κατασκευή του συνοριακού τείχους με το Μεξικό.

propoli

Το κλίμα που διαμορφώνεται ενισχύει το ενδεχόμενο άσκησης ενός βέτο από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά ενός νομοσχεδίου που θα έχει στόχο να εμποδίσει τις κινήσεις του, σχολιάζει το «Politico».

Οι συνεντεύξεις που έδωσαν χθες μια σειρά από γερουσιαστές, αποκάλυψαν τις κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό ενδεχόμενο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές να βρεθούν αντιμέτωποι με τον πρόεδρο Τραμπ, μέσω της ψήφισης ενός νομοσχεδίου στην ολομέλεια της γερουσίας.

Στην περίπτωση που η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει μία απόφαση που θα την φέρνει σε σύγκρουση με την βούληση του προέδρου Τραμπ, τότε, η Γερουσία θα αναγκαστεί να την φέρει στην ολομέλεια για την ψήφισή της από την πλειοψηφία, μέσω κανονιστικής διαδικασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ψήφοι τεσσάρων Ρεπουμπλικάνων μαζί με τους ψήφους των Δημοκρατικών θα είναι ικανές προκειμένου να επιφέρουν ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα στον πρόεδρο Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να κερδίσει μια τέτοια ψηφοφορία, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δημόσιες δεσμεύσεις Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών ότι θα στραφούν κατά του προέδρου, ενώ ένα τέτοιο σενάριο είναι υποθετικό, με δεδομένες τις δικομματικές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται στο Κογκρέσο, για την συνοριακή ασφάλεια.

Ωστόσο, ο αριθμός των Ρεπουμπλικάνων που έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τις κινήσεις του προέδρου Τραμπ στο ενδεχόμενο κήρυξης μιας κατάστασης ανάγκης, παραμένει μικρός.

“ Θα γίνει αγωγή σε βάρος του προέδρου και δεν θα επιτύχει τον στόχο του… Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι θα εισάγει μία απορριπτική απόφαση που θα ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων και θα έρθει εδώ για να διχάσει τους Ρεπουμπλικάνους. Μου φαίνεται μία όχι και τόσο καλή στρατηγική,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν από το Τέξας.

«Παρά το γεγονός ότι υποστηρίζω αυτό που θέλει να κάνει ο πρόεδρος με το συνοριακό τείχος, νομίζω ότι θέτει ένα επικίνδυνο προηγούμενο κι ελπίζω ότι τελικά δεν θα το κάνει,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρόι Μπλαντ από το Μισούρι, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

Καθώς το shutdown συνεχίζονταν τον προηγούμενο μήνα, έξι Ρεπουμπλικάνοι άλλαξαν άποψη σχετικά με την υποστήριξή τους στην στάση του προέδρου Τραμπ και ψήφισαν ένα νομοσχέδιο των Δημοκρατικών που προέβλεπε την επαναλειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αυτό δεν ήταν αρκετό για να πλήξει ένα διαδικαστικό μέτρο πλειοψηφίας (filibuster) στην Γερουσία, αλλά θα είναι αρκετό για να επιφέρει ένα πολιτικό πλήγμα στον πρόεδρο Τραμπ.

Το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, Γερουσιαστής Τζον Θουν από τη Νότια Ντακότα δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στην δικομματική επιτροπή, ώστε να παραχθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο, θα μπορούσε να ψηφιστεί από την Γερουσία. Ο ίδιος ελπίζει ότι μια μονομερής κίνηση από τον πρόεδρο Τραμπ θα ήταν “ το τελευταίο μέσο.”

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Loading