Αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

Στην τελική ευθεία μπήκαν τα Σκόπια εισήλθαν για το δημοψήφισμα, που θα ορίσει  την πορεία της συμφωνίας των Πρεσπών.

propoli

Χθες τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η εκστρατεία των κομμάτων και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία,  μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας το βράδυ της Κυριακής, απαγορεύονται οποιεσδήποτε εκδηλώσεις και πολιτικές αναφορές σχετικά με το δημοψήφισμα.

Βέβαια, όλο αυτό το χρονικό διάστημα στη γείτονα “έτρεχε” μόνο μία καμπάνια, αυτή του “ναι” καθώς οργανωμένη καμπάνια όσων υποστήριζαν το “όχι” δεν υπήρξε.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως οριακό προβάδισμα υπέρ του “ναι”.

Πλέον το λόγο έχει ο λαός, ο οποίος αρκεί μόνο να προσέλθει στις κάλπες καθώς – όπως φάνηκε και από τις δημοσκοπήσεις, η διαδικασία θα κριθεί στη συμμετοχή και την αποχή.

Να σημειωθεί ότι για να θεωρηθεί έγκυρη η διαδικασία, το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών θα πρέπει να υπερβαίνει το 50%.

Ακόμα και σε περίπτωση επικράτησης του «ναι», η επικύρωση της συμφωνίας προϋποθέτει και την αλλαγή του Συντάγματος, η οποία απαιτεί θετική ψήφο από τα 2/3 της Βουλής, δηλαδή από τουλάχιστον 80 από τους 120 βουλευτές.

«Ή τώρα ή ποτέ»

«Την Κυριακή καλείστε να λάβετε μία ιστορική απόφαση. Πρέπει να κάνετε την επιλογή σας. Δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ των κομμάτων.

Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον σας, το μέλλον των παιδιών σας. Πρόκειται για μια επιλογή που αφορά το μέλλον της αγαπημένης μας Μακεδονίας», σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ, σε διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας.

Ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του προβαίνει σε παραχώρηση σχετικά με το όνομα, όμως, όπως είπε, εξασφαλίζει την εθνική της ταυτότητα.

«Ξέρω ότι πρέπει να κάνουμε παραχώρηση και να αποδεχτούμε γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα Μακεδονία. Όμως κανείς πλέον δεν θα μπορεί να αμφισβητεί την εθνική μας ταυτότητα», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

Αντίθετος με τη συμφωνία ο Πρόεδρος της χώρας

Ο Ζόραν Ζαέφ, που υποστηρίζει σε όλους τους τόνους την ανάγκη επικράτησης του «ναι, φαίνεται να μην υπολογίζει καθόλου την αντίθετη άποψη του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Στις συνεχείς επαφές του με διεθνείς αξιωματούχους, ο Ζόραν Ζάεφ υποστήριζε ότι ο Ιβάνοφ δεν απειλεί τη συμφωνία. «Είναι σκυλί που δεν δαγκώνει», συνήθιζε να λέει.

Εν τω μεταξεί, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μία ανάσα πριν από τις κάλπες της Κυριακής, ο Ιβάνοφ πραγματοποίησε το ύστατο πλήγμα του, καθώς κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να μην προσέλθουν στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη Συμφωνία των Πρεσπών και οποιαδήποτε πρόθεση για την υπερψήφισή της ως «ιστορική αυτοκτονία». «Και είμαι πεπεισμένος πως εσείς, οι συμπολίτες μας, θα πάρετε επίσης αυτή τη συνετή απόφαση».

Κλείνοντας με τη σειρά του την εκστρατεία του κόμματός του, ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε γιατί αντιτίθεται στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «τη χειρότερη πιθανή λύση για τη Μακεδονία».

Παρ’ όλα αυτά, τόνισε, το εκλογικό σώμα είναι ελεύθερο να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στις κάλπες την Κυριακή. Ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του κόμματος «Δημοκρατική Ένωση για την Ολοκλήρωση» της αλβανικής μειονότητας κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πουν «Ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών. «Αφενός ανοίγει νέα προοπτική για την ενταξιακή πορεία της χώρας και την ανάπτυξη», είπε και αφετέρου «διατηρεί τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Με το βλέμμα στραμμένο στα Σκόπια και η Αθήνα

Το βλέμμα της Δύσης θα εστιάσει την Κυριακή στα Σκόπια, καθώς όπως φάνηκε από την συστράτευση όλων – ΕΕ και ΝΑΤΟ, Προέδρων, αντιπροέδρων, καγκελαρίων και Γενικών Γραμματέων το ενδιαφέρον για την έκβαση της διαδικασίας είναι πολύ μεγάλο.

Πολλά διακυβεύονται και για την Ελλάδα, καθώς από το αποτέλεσμα της Κυριακής θα εξαρτηθούν και οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις.

Η συγκυβέρνηση κρέμεται από μία κλωστή με τον κυβερνητικό εταίρο να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία όταν αυτή έρθει στη Βουλή.

Τη στιγμή που  στον ΣΥΡΙΖΑ «προσεύχονται» ώστε η έκβαση του δημοψηφίσματος να είναι θετική για την  συμφωνία των Πρεσπών ενώ οι  ΑΝΕΛ κάνουν τάματα για να βγει το όχι.

Αυτό που μένει να γίνει τώρα είναι η η τελική προσέλευση των ψηφοφόρων να ξεπεράσει το όριο των 903.000 ώστε η αντιπολίτευση θεωρήσει δεσμευτικό το δημοψήφισμα και να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

Loading