«Ανυποχώρητος» ο Όρμπαν μπροστά στις απειλές του Βέμπερ

Η Βουδαπέστη δεν πρόκειται να «υποχωρήσει» στο τελεσίγραφο που απηύθυνε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής δεξιάς Μάνφρεντ Βέμπερ στον Βίκτορ Ορμπάν προκειμένου να τροποποιήσει τις εθνικιστικές θέσεις της αν θέλει να αποφύγει μια αποβολή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ανακοίνωσε η ουγγρική κυβέρνηση.

propoli

«Ακούμε προσεκτικά τις άλλες απόψεις, περιλαμβανομένης εκείνης του Βέμπερ», έγραψε σε ένα τουίτ ο εκπρόσωπος της εθνικιστικής συντηρητικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς. «Αλλά υπάρχει κάτι που είναι πιο σημαντικό από την κομματική πειθαρχία και αυτό είναι η υπεράσπιση των ευρωπαϊκών χριστιανικών αρχών και το σταμάτημα της μετανάστευσης. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτό», συνέχισε.

Σε ανοικτή επιστολή προς το προεδρείο του ΕΛΚ, ο Βέμπερ, που θα ηγηθεί του κόμματος στις ευρωεκλογές του Μαΐου και με αυτή την ιδιότητα θα είναι πιθανόν διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έθεσε την Τρίτη πολλούς όρους προκειμένου το κόμμα Φίντες του Ορμπάν να παραμείνει μέλος.

Κάλεσε κυρίως τη Βουδαπέστη να θέσει τέρμα «αμέσως» σε μια «εκστρατεία πλαστών ειδήσεων (fake news) εναντίον του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», μέλους του ΕΛΚ, όπως και ο Ορμπάν.

Στην εκστρατεία αυτή που ξεκίνησε δυνατά τον περασμένο μήνα με διάφορες αφίσες, το Φίντες κατηγορεί κυρίως τις Βρυξέλλες και τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος ότι υποστηρίζουν τη μετανάστευση, την οποίας ο Ορμπάν θέλει να είναι ο πιο σφοδρός πολέμιος στην ΕΕ.

Απέναντι σε αυτή τη νέα πρόκληση, δώδεκα κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ απαίτησαν επίσημα τη Δευτέρα «τον αποκλεισμό ή την αναστολή της συμμετοχής» του Φίντες, ένα μέτρο το οποίο, σύμφωνα με τον Βέμπερ, θα περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη μιας συνόδου στις 20 Μαρτίου.

Ο Γιούνκερ έχει ταχθεί πολλές φορές υπέρ της αποβολής του Βίκτορ Ορμπάν και του κόμματός του από το ΕΛΚ, μια επιλογή που δεν συγκεντρώνει ωστόσο ομοφωνία στο πλαίσιο αυτού του πολιτικού σχηματισμού.

Η Βουδαπέστη έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να τερματίσει την εκστρατεία της με αφίσες εναντίον του Γιούνκερ πριν από την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία της 15ης Μαρτίου, και πως μια εκστρατεία εναντίον του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς (και επικεφαλής των Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές) προγραμματίζεται για τη συνέχεια.

Η προοπτική μιας αποβολής του Φίντες από το ΕΛΚ ανοίγει την όρεξη της ακροδεξιάς, όπου ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυστριακού Κόμματος των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι είπε ότι είναι έτοιμος να «υποδεχθεί τον Ορμπάν με ανοικτές αγκάλες» στο πλαίσιο της ομάδας ΜENL του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο εκπρόσωπος του Φίντες, Μπάλας Χιντβέγκι, δήλωσε ωστόσο πως το «Φίντες είναι μέλος του ΕΛΚ και δεν συζητά με άλλα κόμματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading