Από τη Σ.Αραβία στην Τουρκία για την υπόθεση Κασόγκι ο Πομπέο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας για να συζητήσει την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ θα μεταφέρει πληροφορίες για την υπόθεση στην Άγκυρα.

propoli

Ο Κασόγκι, κάτοικος ΗΠΑ και εξέχων επικριτής του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, εξαφανίστηκε μετά την είσοδό του στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου. Τούρκοι αξιωματούχοι λένε πως πιστεύουν ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε εκεί και η σορός του απομακρύνθηκε, κάτι το οποίο οι Σαουδάραβες αρνούνται σφόδρα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έστειλε τον Πομπέο στο Ριάντ εν μέσω τεταμένων σχέσεων με τον σημαντικό σύμμαχό του, είπε πως «κακοποιοί δολοφόνοι» μπορεί να είναι υπεύθυνοι, αφού μίλησε με τον βασιλιά Σαλμάν.

Έπειτα από συνομιλίες με τον βασιλιά, ο Πομπέο συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ και θα έβλεπε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για δεύτερη φορά στη διάρκεια ενός δείπνου. Στη συνέχεια αναμενόταν να μεταβεί στην Τουρκία.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, Τούρκοι ερευνητές της εγκληματολογικής υπηρεσίας εισήλθαν στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, το τελευταίο μέρος όπου θεάθηκε ο Κασόγκι προτού εξαφανιστεί, και ερεύνησαν το κτίριο για περισσότερες από εννέα ώρες, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Ρόιτερς.

Θα συνέχιζαν χτες, επεκτείνοντας την έρευνά τους στην κατοικία του Σαουδάραβα προξένου καθώς και στα οχήματα του προξενείου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία «δεν έχει λάβει [ακόμη] μια ομολογία» από τη Σαουδική Αραβία για την εξαφάνιση του Κασόγκι, αλλά πρόσθεσε πως αναμένει ότι ο Πομπέο θα φέρει νέες πληροφορίες από το Ριάντ όταν φθάσει στην Τουρκία.

Είπε ότι η Τουρκία μπορεί να ανακρίνει αξιωματούχους στο σαουδαραβικό προξενείο αν υπάρξει ανάγκη.

«Είναι ευθύνη του γραφείου του επικεφαλής εισαγγελέα να αποφασίσει ποιον θα ανακρίνει ή τι ερωτήσεις θα κάνει… Οι εισαγγελείς μπορεί να ζητήσουν τη μαρτυρία [οποιουδήποτε Σαουδάραβα αξιωματούχου στο προξενείο] αν χρειαστεί» είπε σε συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ψευδοϋπουργό Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι στην Άγκυρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading