Ασθενείς με Έμπολα το έσκασαν, ενδέχεται να μόλυναν ακόμα 50 άτομα

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε σήμερα σε νοσοκομείο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όταν δύο άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα, δραπέτευσαν από το νοσοκομείο και πήγαν να προσευχηθούν μαζί με άλλους 50 πιστούς, τους οποίους μπορεί και να εξέθεσαν σε κίνδυνο.

propoli

Το περιστατικό, σημειώθηκε σε νοσοκομείο στην πόλη Μπαντάκα, το βράδυ της Δευτέρας, όταν δύο ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονταν σε θάλαμο απομόνωσης για υγειονομικούς λόγους δραπέτευσαν.

Ο γιατρός ο οποίος γνωστοποίησε την είδηση, ο Δρ. Ζαν-Κλεμάν Καμπρόλ, ο οποίος είναι συντονιστής επειγόντων περιστατικών της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι πιθανότατα οι δύο άνθρωποι το έσκασαν με την συνδρομή των οικογενειών τους.

Μάλιστα, λίγο αργότερα αφότου προσευχήθηκαν στο ναό, και οι δύο ασθενείς πέθαναν λόγω της επιδείνωσης της ασθένειας.

Τι δήλωσε ο Καμπρόλ

Ο Καμπρόλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, μετά την επιστροφή του από την περιοχή, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η δραπέτευση οργανώθηκε από τις οικογένειές τους. Χρησιμοποιήθηκαν έξι μοτοσικλέτες επειδή ήταν πολύ άρρωστοι και δεν μπορούσαν να περπατήσουν».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «τους πήγαν σε μια αίθουσα προσευχής μαζί με άλλους 50 ανθρώπους. Βρέθηκαν στις 2 τα ξημερώματα. Ο ένας ήταν ήδη νεκρός και ο άλλος ετοιμοθάνατος. Αυτό σημαίνει ότι είχαν 50-60 επαφές στο σημείο εκείνο. Οι ασθενείς ήταν και οι δύο στην ενεργή φάση της ασθένειας, έκαναν εμετούς».

Σημειώνεται ότι είναι η ένατη επιδημία του θανατηφόρου ιού Έμπολα, ο οποίος έχει αφήσει πίσω του δεκάδες νεκρούς, η οποία έχει χτυπήσει το Κογκό από το 1976, όταν πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια. Για το λόγο αυτό, οι αρχές της χώρας προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας που μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών.

Loading