Αυξημένος ο κίνδυνος διαζυγίου, αν υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι του αντίθετου φύλου

Οι παντρεμένοι που εργάζονται σε χώρους όπου οι περισσότεροι συνάδελφοί τους είναι του αντίθετου φύλου έχουν αυξημένες πιθανότητες να χωρίσουν, σύμφωνα με μια νέα δανική μελέτη.

propoli

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι πιο μορφωμένοι άνδρες, διπλάσιο από ό,τι όσοι έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο. Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, για να έχει κανείς το κεφάλι του ήσυχο, πρέπει μάλλον να παντρευτεί βιβλιοθηκάριο ή γεωργό, ενώ –αντίθετα– έχει κάθε λόγο ανησυχίας αν το ταίρι του είναι σεφ εστιατορίου ή ρεσεψιονίστ ξενοδοχείου!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Καρολάιν Ούγκλα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το «Science» και τους «Τάιμς του Λονδίνου», μελέτησαν στοιχεία για όλα τα ζευγάρια στη Δανία που είχαν παντρευτεί μεταξύ 1981-2002, εκ των οποίων περίπου 100.000 είχαν πάρει διαζύγιο κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η μελέτη αναζήτησε τους παράγοντες εκείνους που αυξάνουν την πιθανότητα διαζυγίου. Διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος αυξάνει, όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία των συναδέλφων αντίθετου φύλου στην εργασία του/της συζύγου, κάτι που ισχύει ιδίως για τους άνδρες.

Άνδρες που δούλευαν σε περιβάλλον με σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες συναδέλφους, είχαν κατά μέσο όρο 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να χωρίσουν, από ό,τι άνδρες που εργάζονταν σε ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Γυναίκες που δούλευαν κυρίως μαζί με άνδρες, είχαν 10% μεγαλύτερη πιθανότητα να χωρίσουν.

Εξάλλου, τα διαζύγια είναι συχνότερα μεταξύ των εργαζομένων, όταν οι συνάδελφοί τους είναι νεότερης ηλικίας. Μερικά επαγγέλματα «ευνοούν» τα διαζύγια, όπως η εργασία σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, ενώ άλλα την αποθαρρύνουν, όπως η γεωργία και η εργασία σε βιβλιοθήκες (αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα).

Είναι προφανές, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η απιστία και το διαζύγιο είναι πιθανότερα, αν ένας εργαζόμενος στη δουλειά του έχει πολλές ευκαιρίες για κοινωνικές σχέσεις με το αντίθετο φύλο.

Εννοείται ότι, στη σύγχρονη εποχή της τηλε-εργασίας, όσοι δουλεύουν κυρίως από το σπίτι τους δεν έχουν τέτοιες ευκαιρίες (καλώς ή κακώς…).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading