Αφγανιστάν: Απέρριψε παραιτήσεις ο πρόεδρος Γένι

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι απέρριψε σήμερα τις παραιτήσεις που υπέβαλαν χθες τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ασφαλείας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

propoli

Οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών, καθώς και ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους χθες, λίγο μετά την παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Αφγανιστάν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χαρούν Χακανσούρι ανέφερε σε μια δήλωση πως ο Γάνι ζήτησε από τους τρεις αξιωματούχους να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και να «εργαστούν για τη βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας».

Τις παραιτήσεις τους είχαν υποβάλει ο υπουργός Άμυνας Τάρικ Σαχ Μπαχραμί και ο υπουργός Εσωτερικών Ουάις Μπαρμάκ, καθώς και ο Μασούμ Στανεκζάι, επικεφαλής του Εθνικού Διευθυντηρίου Ασφαλείας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Χανίφ Ατμάρ να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών, που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, οι ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας επικαλέστηκαν ως κύριο λόγο της παραίτησής τους διαφορές με την πολιτική της κυβέρνησης εν μέσω μιας επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας.

Σφοδρές μάχες ανάμεσα σε μαχητές Ταλιμπάν και αφγανικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα φέτος, καθώς και επαναλαμβανόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καμπούλ και άλλες μεγάλες πόλεις, υπογραμμίζουν την άσχημη κατάσταση ασφαλείας την οποία αντιμετωπίζει το Αφγανιστάν.

Καθώς πλησιάζουν οι προγραμματισμένες για τις 20 Οκτωβρίου βουλευτικές εκλογές, οι αρχές αναμένουν περισσότερες επιθέσεις. Όμως η έκταση της βίας έχει κλονίσει κυβερνητικούς αξιωματούχους, που αντιμετωπίζουν έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τον πόλεμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading