Βρετανία και Ολλανδία απέτρεψαν ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις

Με κοινό ανακοινωθέν τους, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο Ολλανδός ομόλογός της Μαρκ Ρούτε, κατηγόρησαν τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες Πληροφοριών (GRU) ότι εξαπολύουν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον οργανισμών σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στην Χάγη.

propoli

«Η απόπειρα αυτή διείσδυσης στο σύστημα ασφαλείας ενός διεθνούς οργανισμού που εργάζεται για να απαλλάξει τον κόσμο από τα χημικά όπλα δείχνει ότι η GRU περιφρονεί τις διεθνείς αξίες και τους διεθνείς κανόνες που εγγυώνται την ασφάλεια όλων μας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τις ρωσικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο

Την ανησυχία τους για τις κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να διεξαγάγει η Ρωσία, εξέφρασαν από κοινού και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, στην κοινή ανακοίνωσή τους γνωστοποίησαν ότι τον περασμένο Απρίλιο, τα γραφεία του OAXO στη Χάγη έγιναν στόχος μιας εχθρικής κυβερνητικής επιχείρησης που διεξήγαγε η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU). Η επιχείρηση αυτή διακόπηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ολλανδίας, σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι έχει εντοπίσει ότι ορισμένοι παράγοντες του κυβερνοχώρου, που είναι ευρέως γνωστοί ότι διεξάγουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε όλο τον κόσμο, είναι στην πραγματικότητα η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GRU).

«Εκφράζουμε σοβαρές ανησυχίες για την προσπάθεια αυτή υπονόμευσης της ακεραιότητας του OAXO, ενός αξιόλογου διεθνούς οργανισμού που φιλοξενείται από την Ολλανδία. Αυτή η επιθετική πράξη δείχνει περιφρόνηση για τον επίσημο σκοπό του OAXO, ο οποίος προσπαθεί να εξαλείψει τα όπλα παγκοσμίως, υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρουν οι Τουσκ, Γιούνκερ και Μογκερίνι στη δήλωσή τους.

«Λυπούμαστε για αυτές τις ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς. Η ΕΕ θα συνεχίσει να ενισχύει την ανθεκτικότητα των θεσμών της και των κρατών μελών της και των διεθνών εταίρων και οργανισμών στον ψηφιακό τομέα», προειδοποίησαν την διεθνή κοινότητα οι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ.

Loading