Βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στο Χονγκ Κονγκ

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από περιοχή του Χονγκ Κονγκ μετά τον εντοπισμό βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε εργοτάξιο, της τρίτης μάλιστα που εντοπίζεται φέτος, σύμφωνα με την Αστυνομία.

propoli

Οι αστυνομικές αρχές όρισαν περίμετρο ασφαλείας και απομάκρυναν περίπου 1.200 ανθρώπους που βρισκόντουσαν μέσα σε καταστήματα, εστιατόρια και γραφεία του Ουαντσάι, μιας πολυσύχναστης επιχειρηματικής συνοικίας της πρώην βρετανικής αποικίας.

Πυροτεχνουργοί ανέλαβαν  να ξεθάψουν και να εξουδετερώσουν την αμερικανικής κατασκευής βόμβα των 450 κιλών.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε σε εργοτάξιο ενός νέου σταθμού του μετρό, εκεί όπου άλλες δύο βόμβες του ιδίου είδους είχαν βρεθεί τον Ιανουάριο.

Η διαφορά αυτής της βόμβας από τις δυο προηγούμενες που βρέθηκαν

«Οι δύο προηγούμενες βόμβες βρέθηκαν σε οριζόντια θέση, ενώ αυτή σε κάθετη, με τα δύο τρίτα της να βρίσκονται μέσα στο έδαφος. Πρέπει να την βγάλουμε τουλάχιστον εν μέρει από το έδαφος προτού μπορέσουμε να αρχίσουμε τις επιχειρήσεις μας για την εξουδετέρωσή της» δήλωσε ο Λάι Νγκο-γιάου, αξιωματικός της μονάδας πυροτεχνουργών που έχει αναλάβει το έργο αυτό.

«Η βόμβα δεν είναι σταθερή και γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί», σημείωσε.

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο περαστικοί ή εργάτες να βρίσκουν βόμβες ή πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί στο Χονγκ Κονγκ, όπου σημειώθηκαν σφοδρές μάχες μεταξύ της Ιαπωνίας και των συμμάχων μεταξύ του Δεκεμβρίου του 1941, που έγινε η ιαπωνική εισβολή, και της απελευθέρωσης της πόλης το καλοκαίρι του 1945.

Ο Τζέισον Γουόρντι, ένας ιστορικός του Χονγκ Κονγκ, εξηγεί ότι οι ΗΠΑ είχαν γεμίσει την περιοχή αυτή με βόμβες το 1941, στην αρχή της εκστρατείας του Ειρηνικού. «Αυτοί είχαν στόχο τις αποβάθρες γύρω από το λιμάνι», λέει.

Μετά τον πόλεμο πολλά έργα επιχωμάτωσης επέτρεψαν να βρεθούν πολλές βόμβες στο λιμάνι, προσθέτει ο ιστορικός.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, ο πιο βαρύς εκρηκτικός μηχανισμός που βρέθηκε ποτέ στην ημιαυτόνομη αυτή περιοχή της νότιας Κίνας ήταν μια βόμβα 900 κιλών, η οποία εξουδετερώθηκε το 2014 στην συνοικία Χάπι Βάλεϊ, στο ανατολικό τμήμα του νησιού Χονγκ Κονγκ.

 

Loading