Γαλλία: Η Χιλή ζητά να εκδοθεί ο δολοφόνος θεωρητικού της χούντας Πινοτσέτ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Χιλής δήλωσε την Τετάρτη πως ελπίζει ότι η γαλλική δικαιοσύνη θα κάνει δεκτό το αίτημα έκδοσης ενός Χιλιανού πρώην αντάρτη, που είχε καταδικαστεί να εκτίσει ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της χούντας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

propoli

Ο Ρικάρντο Πάλμα Σαλαμάνκα, 48 ετών, συνελήφθη στο Παρίσι τον Φεβρουάριο, 21 χρόνια μετά την απόδρασή του.

«Πρέπει να εκτίσει την ποινή του, κι ελπίζουμε ότι τα γαλλικά δικαστήρια θα δώσουν εντολή να εκδοθεί, όπως ζητήθηκε από τη Χιλή» τόνισε ο Ερνάν Λαραΐν, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Χιλής, σε δηλώσεις του στο ισπανόφωνο CNN.

«Δεν είναι δυνατόν οι δράστες εγκλημάτων τέτοιου διαμετρήματος να κυκλοφορούν ελεύθεροι» επέμεινε ο Λαραΐν, σημειώνοντας πως αναμένει να αποφανθεί γαλλικό εφετείο για την υπόθεση του πρώην γκεριγέρο τη 10η Οκτωβρίου.

Ο Ρικάρντο Πάλμα Σαλαμάνκα, ή «Ελ Νέγρο», είχε αποδράσει το 1996 με ελικόπτερο από φυλακή υψίστης ασφαλείας όπου εξέτιε την ποινή ισόβιας κάθειρξης που του επιβλήθηκε για τη δολοφονία, το 1991, του Χάιμε Γκουσμάν, γερουσιαστή και θεωρητικού του στρατιωτικού καθεστώτος του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), και την απαγωγή του Κριστιάν Έντουαρντς δελ Ρίο, γιου του ιδιοκτήτη της εφημερίδας El Mercurio.

Πρώην μέλος της μαρξιστικής ένοπλης οργάνωσης Πατριωτικό Μέτωπο Μανουέλ Ροδρίγκες (Frente Patriótico Manuel Rodríguez, FPMR), συνελήφθη στο Παρίσι τη 16η Φεβρουαρίου, έπειτα από 21 χρόνια που παρέμενε φυγόδικος, δυνάμει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Χιλή, πριν αφεθεί προσωρινά ελεύθερος, οκτώ ημέρες αργότερα, πάντως υπό δικαστικό έλεγχο και περιοριστικούς όρους.

Ο δικηγόρος του στη Γαλλία, ο Ζαν-Πιερ Μινιάρ, είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι σκόπευε να υποβάλει αίτηση προκειμένου να λάβει πολιτικό άσυλο στη χώρα ο εντολέας του, καθώς η δίκη του «δεν ήταν δίκαιη» στη Χιλή, όπως τόνισε.

«Ελπίζω ότι θα απορριφθεί» οποιαδήποτε τέτοια αίτηση, ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Χιλής Εράλδο Μουνιός, σύμφωνα με τον οποίον ο ενδιαφερόμενος δικάστηκε με «όλες τις εγγυήσεις ενός κράτους δικαίου» στη Χιλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading