Γερμανία: Τη σύγκρουση δείχνει να επιλέγει ο Χ. Ζέεχοφερ

Στη συνεδρίαση του κόμματός του ο Χ. Ζέεχοφερ φέρεται να δήλωσε ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο προσφυγικό δεν αρκούν, μιας και δεν έχουν «παρόμοια αποτελέσματα», όπως η απώθηση προσφύγων που σχεδιάζει.

propoli

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για έναν συμβιβασμό την τελευταία στιγμή μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Χ. Ζέεχοφερ και της καγκελαρίου Μέρκελ με αφορμή το προσφυγικό. Στην συνεδρίαση των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας στο Μόναχο ο πρόεδρος του κόμματος φέρεται να δήλωσε ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο μεταναστευτικό δεν αρκούν, μιας και δεν έχουν «παρόμοια αποτελέσματα», όπως η απώθηση προσφύγων που σχεδιάζει ως υπουργός Εσωτερικών. Όλα δείχνουν ότι απομακρύνεται ακόμα περισσότερο μια ενδεχόμενη λύση στη διένεξη Μέρκελ-Ζέεχοφερ που απειλεί να θέσει τέλος την συγκυβέρνηση στο Βερολίνο.

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ στην καθιερωμένη καλοκαιρινή συνέντευξή της στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF) τόνισε ότι θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία με τους Χριστιανοκοινωνιστές. Απέρριψε ωστόσο «μονομερείς ενέργειες, που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και λαμβάνουν χώρα σε βάρος τρίτων».

Η καγκελάριος υπογράμμισε ότι επιθυμεί «την συνοχή της Ευρώπης» και υπενθύμισε την προειδοποίηση στο τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής της ΕΕ όπου γίνεται λόγος για τον κίνδυνο μονομερών ενεργειών. «Για τον λόγο αυτό μια ευρωπαϊκή λύση έχει τόσο μεγάλη σημασία για μένα», τόνισε η καγκελάριος.

Η Άγκελα Μέρκελ δεν απαντά αν θα παύσει τον υπουργό Εσωτερικών

Στη συνέντευξη στο ZDF η Άγκελα Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα παύσει τον υπουργό Εσωτερικών από τα καθήκοντά του σε περίπτωση που προβεί μονομερώς σε απώθηση προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί στη χώρα εισόδου τους στην ΕΕ. Η καγκελάριος δήλωσε ωστόσο ότι συμφωνεί με τον υπ. Εσωτερικών ως προς τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την Γερμανία. «Οι διαφωνίες μας σχετίζονται στο πως θα πετύχουμε τον κοινό στόχο», είπε η καγκελάριος.

Η Άγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ωστόσο ότι χάρη στις πιέσεις των συγκυβερνώντων Χριστιανοκοινωνιστών επετεύχθη πρόοδος τις τελευταίες μέρες στη διαχείριση του προσφυγικού. «Προχωρήσαμε πολύ, ωστόσο αυτό δεν αρκεί», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.

Σε ερώτημα σχετικά με τους ισχυρισμούς χωρών όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Πολωνία ότι δεν υπάρχει συμφωνία σε διοικητικό επίπεδο για την επιστροφή προσφύγων που έχουν καταγραφεί στο έδαφός τους η καγκελάριος τόνισε ότι λυπάται για τις παρεξηγήσεις, υπάρχουν όμως θετικές απαντήσεις των αρμόδιων πολιτικών. Και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν υποστήριξε ότι υπάρχουν ήδη ολοκληρωμένες συμφωνίες, μιας και αυτές άπτονται των αρμοδιοτήτων του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ.

Μέχρι αυτή την ώρα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Σε περίπτωση αποχώρησης των Χριστιανοκοινωνιστών από τη συγκυβέρνηση απομένουν σε Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες 353 έδρες στην γερμανική βουλή. Για την πλειοψηφία απαιτούνται ωστόσο δύο περισσότερες, δηλαδή 355. Ποιες επιλογές υπάρχουν: Νέες εκλογές, κυβέρνηση μειοψηφίας ή νέες διαπραγματεύσεις για συγκυβέρνηση είτε με τους Πρασίνους, είτε με τους Φιλελευθέρους. Ήδη πάντως οι Πράσινοι διαμήνυσαν ότι είναι έτοιμοι για εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

Loading