Γουατεμάλα: Ενεργοποιήθηκε το «Φουέγο» – Σκηνές τρόμου (vd)

Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν το πρωί της Δευτέρας από περιοχές γύρω από το ηφαίστειο Φουέγο της Γουατεμάλας, που μπήκε σε νέα φάση έκρηξης τη νύχτα, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της χώρας.

propoli

Το ηφαίστειο άρχισε να εκτοξεύει καπνό, τέφρα, να εκλύει λάβα και τοξικά αέρια νωρίς σήμερα και περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι βρήκαν ήδη καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής, όπως είπαν αξιωματούχοι από την αρχή διαχείρισης καταστροφών σε δημοσιογράφους.

Η 5η ενεργοποίηση του ηφαιστείου

Αυτή είναι η πέμπτη ενεργοποίηση του ηφαιστείου από τις αρχές του έτους. Το Ελ Φουέγο, με ύψος 3.763 μέτρων, απέχει 35 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα και οι σεισμογράφοι καταγράφουν δονήσεις στο εσωτερικό του.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία στην εθνική οδό που περνά κοντά στο ηφαίστειο αλλά προς το παρόν δεν έκριναν σκόπιμο να διατάξουν εκκένωση των χωριών.
Στις 3 Ιουνίου, ένα σύννεφο καυτής τέφρας και λάβας κατέστρεψε ολοσχερώς το χωριό Σαν Μιγκέλ Λος Λότες, σκοτώνοντας 190 ανθρώπους. Άλλοι 238 αγνοούνται μέχρι και σήμερα.

Περίπου 3.370 κάτοικοι αυτού του χωριού δεν έχουν καταφέρει ακόμη να επιστρέψουν στα σπίτια τους και φιλοξενούνται σε καταυλισμούς.

Σύμφωνα με τον Χουάν Πάμπλο Ολίβα, τον επικεφαλής του σεισμολογικού, ηφαιστειακού και μετεωρολογικού ινστιτούτου της χώρας «Insivumeh», αναμένονται μεγαλύτερες εκλύσεις επικίνδυνης λάβας και τέφρας.

Δείτε επίσης: ΔΝΤ: «Η πΓΔΜ να επωφεληθεί από την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε.»

Loading