Γουατεμάλα: Στους 332 οι αγνοούμενοι από την έκρηξη ηφαιστείου

Μπορεί να έχει περάσει ένας μήνας από την ημέρα που προκλήθηκε η ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα, η οποία και προκάλεσε τον θάνατο σε 113 ανθρώπους, ωστόσο έπειτα από έρευνες που έχουν γίνει και συνεχίζονται από την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας, ο αριθμός των αγνοούμενων φέρεται να έχει αυξηθεί πολύ, φτάνοντας πλέον τους 332 ανθρώπους.

propoli

Οι αρχές της υπηρεσίες συγκέντρωσαν στοιχεία από νοσοκομεία, καταφύγια, σχολεία, ληξιαρχεία πριν καταλήξουν σε αυτόν τον νεότερο θλιβερό απολογισμό, όπως εξήγησε η υπηρεσία Εθνικού Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστροφών (CONRED) σε ανακοίνωση η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες.

Μέχρι χθες ο αριθμός των αγνοουμένων έφτανε τους 197 ανθρώπους μετά την έκρηξη του «Φουέγο» και τις εκλύσεις λάβας, τέφρας, πυρακτωμένων βράχων και αερίων, καθώς επίσης και τις πυροκλαστικές ροές από την 3η Ιουνίου. Αυτή ήταν και η πιο έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα του Φουέγο τα τελευταία 40 χρόνια.

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο του οποίο ο κρατήρας βρίσκεται σε υψόμετρο 3.763 μέτρων, είναι ένα από τα 34 ενεργά ηφαίστεια της Γουατεμάλας και απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, ενώ βρίσκεται και πολύ κοντά στην Αντίγουα, την πόλη της αποικιακής εποχής, η οποία έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO.

Loading